Претрага
Претрага
Close this search box.

NAJSLAĐI BOSTAN VEĆ 28 GODINA DOLAZI SA PEJIĆEVIH SALAŠA: Sa porodičnog gazdinstva Marija svakog dana proda TONU LUBENICA (FOTO)

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Na Pejićevim Salašima, na gazdinstvu Pejić, rastu najslađe lubenice, pa slobodno možemo da kažemo, u ovom delu Vojvodine. Njima nije potreban papir na kolima koji će reći da je slađa od prve ljubavi, jer su Marija i Jovan prepoznatljivi da na svom gazdinstvu čuvaju kvalitet. Svih 40 tona godišnje se prodaju

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Meni je ovde lepo. Svi me znaju, ja već 28 godina radim ovaj posao. Ljudi su navikli na mene i stalno dobijam neku pažnju- neko mi donese kafu, neko čokoladu. Jako sam društvena i volim da se šalim, pa kad me vide kažu “Kao da smo već kupili”- rekla nam je Marija Pejić, sa ovog gazdinstva.

Teta Mara, kako je od milja zovu svi, objasnila nam je i trikove kako “prepoznaje” dobru lubenicu, a za sa sat vremena provedenih sa njom nismo mogli na prste obe ruke da prebrojimo koliko je lubenica prodala. Sve uz osmeh i dobru šalu.

Marija Pejić već 28 godina zna da “prepozna” pravu lubenicu, pa se potrudila d ai novinarski NS Uživo objasni razliku; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Dnevno prodam 1000 kilograma lubenica. Juče nam nije ostala nijedna lubenica. Red za naše lubenice bude do raskrsnice- istakla je Mara.

Lubenice i dinje sa njihovog gazdinstva nose se i u Nemačku, Švedsku- ko god je došao kolima u Novi Sad nosi u inostranstvo Pejićev bostan.

-Kod mene dođu sa Novog naselja, Limana, ili samo kažu “Eeee kad bi vi znali odakle smo mi došli samo da kupimo lubenicu kod vas”. Znaju nas svi, a naše lubenice su jako slatke. Mi kada sejemo lubenice poručimo najlepše i najkvalitetnije seme, zato su tako slatke. Zavisi i od đubriva koje koristite, a ne sme se svake godine saditi na istoj njivi, jer zemlja mora da odmori. Naravno, zavisi i od ljubavi. Ovaj posao radimo porodično, suprug, ja i naše dvoje dece- ističe Marija.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Gazdinstvo Pejić dobija subvencije po jutru svoje zemlje, a njihovo mesto registrovano je u Otokara Keršovanija u Novom Sadu. Tamo možete probati i kupiti Marine poznate lubenice, dinje, ali i med, za koji kaže da ona garantuje da je pravi domaći kvalitet.

-Znate da meni moj muž kada sprema kafu na salašu ne ubaci šećer, već naš domaći med. Eto koliko je dobar- prepričava naša sagovornica.

Lubenice sa gazdinstva pejić su prepoznate svuda po gradu; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Ali, nije sve lako kada je ovaj posao u pitanju.

-Deca su divna, oni se voze biciklima pored naše njive i nikada nismo videli da je neko ušao i uzeo neku. Pa i da jesu, pa šta, deca su. Sada su nam problem srne, vrane, zečevi koji nam prave štetu već dve godine na usevu. Drugo, treba sedeti po osam sati napolju po ovim vrućinama- naglašava Marija.

Od Marinih lubenica, dinja i meda možete napraviti voćnu salatu, smoothie, slatko od lubenica, a izbor svake prepustite samo ovoj iskusnoj duhom mladoj ženi.

Ivona Karan

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti