Претрага
Претрага
Close this search box.

NAPISAO VAŽNU KNJIGU! SPC i njeni vernici danas slave Jovana Lestvičara

Foto: elements.envato.com

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas proslavljaju svetog prepodobnog Jovana Lestvičara. Sa svojih 16 godina je došao na Sinajsku goru gde je i ostao. Prvo je bio poslušnik nakon čega je postao i iguman manastira.

Bio je iguman do svoje 80. a preminuo je 563. godine. Proveo je 19 godina u poslušništvu kod svog duhovnog oca Martirija. Posle smrti svog duhovnika, povukao se u pešteru gde je u velikim podvizima, proveo još 20 godina. Njegov učenik Mojsej je jedanput zaspao u hladu ispod nekog kamena.

Kada je sveti Jovan video iz svoje ćelije da mu je učenik u opasnosti, počeo je da se moli Bogu za njega. Tada se Mojsej probudio i pomerio sa onog mesta, nakon čega se kamen pomerio i pao, što bi ga zasigurno ubilo. Kada je došao kod svog učitelja, bio mu je mnogo zahvalan i rekao mu je da ga je sanjao kako ga zove, i tada se probudio i skočio. Da nije skočio, kamen bi ga ubio.

Ubrzo ga je bratija postavila za igumana manastira. Tako je jednom čuo prekor, da pričaju za njega da je mnogoglagoljiv. Nije se naljutio, ali celu godinu nije ni sa kim progovarao, dok ga braća ne umoliše, da progovori i nastavi da ih uči svojim mudrostima. Za vreme svojih podviga, napisao je mnoge knjige od kojih je najpoznatija “Lestvica”, koja je i dan danas čitana i zbog koje je i dobio ime Jovan Lestvičnik.

U ovoj knjizi se opisuje metod uznošenja duše Bogu kao uz neku lestvicu.

mondo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti