Do najvećeg praznika kod pravoslavaca ostalo je još svega nekoliko dana. Uskrs ne može da prođe bez bogate uskršnje trpeze. Kako počne ovaj praznik da se približava, svi mi tragamo za nekim novim interesantnim receptima koje ćemo spremati za ovaj dan.
U svakom domu, kolačima se uvek pridaje posebna pažnja. Ukusi su različiti ali nekako, složićete se, medenjake svi volimo. Recept koji vam donosimo je vrlo jednostavan za pripremu, ukusan i daje mnogo opcija kasnije za oblikovanje i dekorisanje.
POTREBNI SASTOJCI:
- 300 gr mekog brašna
- 100 gr margarina
- 1 jaje
- 100 gr šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašikica cimeta
- 4 kašikice meda
PRIPREMA:
Pomešajte ručno sve sastojke u glatko testo, umotajte ga u plastičnu foliju i ostavite da odstoji 30 minuta u frižideru. Nakon toga razvucite testo oklagijom i secite odabrane oblike. Pecite na 180 stepeni 10-15 minuta.
Što se tiče smese za dekorisanje napravite je tako sto ćete čvrsto umutiti jedno belance mikserom, dodati 150 gr šećera u prahu i mutiti još narednih 5 minuta. (za lepši sjaj smese dodajte jednu kašikicu limuna). Dodajte prehramene boje po želji i ukrašavanje može da počne. Trudite se da pri dekorisanju uvek sačekate da se svaki sloj osuši pre nanošenja sledećeg, kao i pre iscrtavanja detalja. Mi smo naše keksiće dekorisali tako što smo željene boje sipali u kesice za zamrzivač i tanko odsekli ćošak kese kroz koji smo istiskivali boju. Detalje smo radili tako što smo se koristili tankim drvenim štapićem za ražnjiće ili čačkalicom.
Potrudili smo se da za vas isprobamo neke opcije za dekorisanje ukoliko imate uskršnje kalupe za sečenje keksića ili ukoliko ih nemate.
Donosimo vam jedan zanimljiv uskršnji medenjak koji je napravljen od srca i sa dodavanjem nekoliko detalja, formira zeku. Ovo može biti jako zanimljiv dodatak fotografiji vašeg mališana i učiniti je zanimljivom i pravom uskršnjom.
Jednostavnim sečenjem keksića u obliku kruga ( što možete izvesti čašom) napravićete idealnu podlogu za isrtavanje veselog zeke.
Ukoliko posedujete kalupe za sečenje keksića koji su u skladu sa praznikom onda je posao mnogo lakši. Mi smo naše zeke isečene kalupima ukrasili pastelnim bojama koje se vezuju za praznik koji nam se blizi.
Iskoristili smo i zeleni kokos, koji smo pronašli u zdravoj hrani. Prvobitno smo keksiće premazali smesom koju smo spremili za dekorisanje a tek onda posuli kokosom. Cvetići su dodatak koji će uneti malo boje u sve.
Priznaćete ovi medenjaci izgledaće fantastično na uskršnjoj trpezi i oni mogu biti jedan zanimljiv projekat u kojem će vam se priključiti vaši mališani i time upotpuniti dan i sebi i vama. Slikajte nam vaše uskršnje medenjake i pošaljite, rado ćemo ih objaviti.
Prijatno i srećni praznici!
Autor: Jovana Filipović