foto: Profimedia

Često možemo čuti čuveni izreku “ljubav ne zna za godine”, ali neki se sa tim ne bi složili. Naučnici takođe ne dele ovo mišljenje, a dokaz su i najnovije sprovedene studije. Velika razlika u godinama među partnerima, zapravo, može uticati na dugovečnost para.

Što je veća razlika u godinama, to su i veće šanse za razvod ili raskid.

Istraživači sa Univerziteta Emori u Atlanti i Univerziteta u Mičigenu sproveli su studije na ovu temu. Naime, oni su analizirali i promatrali ponašanje 3000 pojedinaca u parovima kako bi utvrdili da li postoji idealna razlika u godinama koji smanjuje šanse za krah veze.

Oni su došli do zaključka da velika razlika u godinama povećava šanse za razvod ili raskid – recimo, razlika od 10 i više godina nosi najveći rizik. Parovi sa decenijskom razlikom u godinama imali su 39% šanse za razvod, a kada je reč o parovima gde je razlika čak 20 godina taj procenat je skočio na čak 95%. Kada se taj jaz smanji na 5 godina, šanse iznose 18%.

Foto: Pexels

Oni smatraju da je idealna razlika u godinama svega 12 meseci. To bi značilo da, ukoliko je vaš partner/ka mlađi ili stariji od vas godinu dana, šanse da ćete se razići iznose 3%. Naučnici su mišljenja da bi otprilike trebalo da birate partnera gotovo istih godina.

Stručnjaci ističu da dvoje ljudi istih ili sličnih godina dele više zajedničkih tema, pogleda na svet, ciljeva i strahova.

Novosti

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Miki
23/11/2022 15:08

Teška priča! Većina devojka je prošla više od 95% svojih vrsnjaka muškog pola, s toga moze da se zakljuci ,ako izuzmemo idealizovanje partnera, da u odnosu dvoje vrsnjaka nema nikakve teme o kojoj bi mogli da razgovaraju , muškarci do 30te godine svog života nemaju nikakvo iskustvo a žene u 30im su prošle vec podosta.

lol
24/11/2022 14:15

Teska glupost