Naučnici koji su istraživali more kod Grenlanda došli su do jednog neobičnog otkrića. Dok su bušili santu leda otkrili su ribu čijim venama teče – svetleći zeleni antifriz. Kako kažu, one su se prilagodile životu u ekstremnim uslovima.
Mladi šareni puž (Liparis gibbus) sadržao je najviše nivoe proteina protiv smrzavanja ikad zabeležene kod riba.
Kao što antifriz pomaže da se reguliše temperatura motora automobila u ekstremnim uslovima, određene vrste riba evoluirale su i imaju sličnu zaštitu, posebno one koje žive u hladnim staništima kao što su polarne vode Grenlanda.
-Proteini antifriza lepe se na površinu manjih kristala leda i sprečavaju ih da prerastu u velike kristale. Ribe sa sjevernog i južnog pola samostalno su razvile te proteine- rekao je koautor istraživanja Dejvid Gruber, naučni saradnik u Američkom prirodnjačkom muzeju i ugledni profesor biologije na Gradskom univerzitetu u Njujorku.
Proteini protiv smrzavanja prvi put su otkriveni u nekim antarktičkim ribama a pre gotovo 50 godina. Za razliku od određenih hladnokrvnih vrsta gmizavaca i insekata, ribe ne mogu da prežive ako im se zalede telesne tečnosti, jer to može uzrokovati stvaranje zrnaca leda unutar njihovih ćelija i bukvalno ih pretvoriti u sladoled.
-Ribe puževi proizvode proteine protiv smrzavanja kao i svaki drugi protein u svom organizmu, te ih zatim izlučuju u krvotok. Puž je jedna od retkih vrsta riba koje su živele među santama leda, u pukotinama. Bilo je iznenađujuće da tako sićušna riba može da živi u tako ekstremno hladnom okruženju, a da se ne smrzne- kazao je.
Takođe je retkost da arktičke ribe pokazuju biofluorescenciju, što je sposobnost pretvaranja plave svetlosti u zelenu, crvenu ili žutu svetlost, budući da na polovima postoje dugotrajna razdoblja tame, posebno zimi.
Ova karakteristika obično se nalazi kod riba koje plivaju u toplijim vodama, a ovo je i prvi slučaj kako je vrsta arktičke ribe pokazala ovakvu vrstu prilagođavanja.
Ovaj zapanjujući nivo proizvodnje antifriza mogao bi da pomogne ovoj vrsti da se prilagodi životu u okolini ispod nule. Takođe, postavlja se pitanje šta će se dogoditi s puževima ako se temperature okeana povećaju kao rezultat globalnog zagrevanja.
-U budućnosti proizvodnja proteina protiv smrzavanja možda više neće predstavljati prednost u opstanku- zaključio je.
novilist.hr