Претрага
Close this search box.

NEKOLIKO LEPIH RECEPATA ZA POSNE ČORBE Preukusne su a prave se od raznovrsnog, zdravog povrća

Foto: Pixabay

Recepti za čorbe za post na vodi:

1. Minestrone 

Minestrone čorba je vrlo raskošnog ukusa i puna povrća, idealna za post na vodi.

Sastojci:

1 srednji crni luk, isečen na kockice
2 srednje šargarepe, sitno iseckane
2 rebra celera, tanko isečena
1 mala tikvica, isečena na kolutove i na četvrtine
6 čenova belog luka, veoma sitno naseckanog
2 lovorova lista
2 kašike pivskog kvasca po želji
1 kašika mešavine suvih začina
½ kašike sušenog origana
¼ kašičice soli
¼ kašičice bibera
⅛ kašičice tucane paprike, opciono
960 ml povrtnog bujona
480 g vode
910 g paradajza isečenog na kockice
2 kašike paradajz paste
530 g konzerviranog pasulja, oceđenog i ispranog
225 g posne testenine za čorbu
475 g zelja, seckanog
šaka svežeg peršuna
veganski parmezan, narendan

Recept za posnu minestrone čorbu:

Za ovu čorbu u veliki lonac na srednjoj vatri ubacite luk, celer, šargarepu i tikvice. Propržite ih na vodi 3-5 minuta ili dok povrće ne omekša. Dodajte beli luk, promešajte i pržite još 30 sekundi.

Dodajte lovorov list, pivski kvasac, začine, origano, so, biber i tucanu papriku. Promešajte i ostavite da kuva 30 sekundi. U lonac dodajte povrtni bujon, vodu, paradajz i paradajz pastu. Ostavite da provri. Dodajte pasulj i testeninu. Ostavite da se krčka 12-15 minuta ili dok se testenina ne skuva.

2. Čorba od kelja i krompira

Čorba od kelja i krompira je obrok za celu porodicu, aromatičan i vrlo zdrav.

Sastojci:

30 g putera
225 g žutog luka ili velikog praziluka, sitno naseckanog na kockice
3 srednja čena belog luka, naseckana
so i biber po ukusu
90 ml ulja
230 g crvenog krompira, oljuštenog i iseckanog na kocke
230 g belog krompira, oljuštenog i iseckanog na kocke
1,4 l pilećeg bujona
340 g kelja očišćenog i sitno iseckanih listova
340 g kuvane kobasice, isečene na kriške
sitno iseckani svež vlašac, za ukras

Recept za čorbu od kelja i krompira:

Kako biste napravili čorbu od kelja i krompira prvo zagrejte puter u loncu na srednjoj vatri, dok se ne rastopi. Dodajte luk (ili praziluk) i beli luk, začinite solju i biberom i pržite, često mešajući, dok ne omekša, oko 5 minuta, dodajući ulje po potrebi da smesa ostane vlažna.

Dodajte krompir i bujon i kuvajte na laganoj vatri, povremeno mešajući. Dodajte kelj i nastavite da kuvate dok se kriške crvenkastog krompira potpuno ne izlome (možete ih pritisnuti kašikom ili gnječilicom za krompir za još gušću teksturu).

Foto: The Mediterranean Dish

3. Potaž od zelenog povrća

Ovaj izuzetno zdravi potaž od zelenog povrća, idealan je da vas okrepi u zimskim danima. Pripremljen od brokolija, tikvica i spanaća pravi je izvor vitamima, a pogodan je i za vegeterijance i one koji poste. Priprema je vrlo jednostavna i brza, a može da stoji u frižideru nekoliko dana.

Sastojci:

400 g brokolija
250 g spanaća
250 g tikvica
250 g kelja
2 čena belog luka
1 manji crni luk
2 kašike maslinovog ulja
400 ml bujona od povrća
2 kašičice kokosovog mleka
so, biber

Priprema:

Na maslinovom ulju propržite seckani crni i beli luk dok malo ne zastakli. Dodajt svež brokoli, spanać, tikvicu isečenu na kockice i kelj. Zalijte sve bujonom o povrća, pa kuvajte na umerenoj vatri oko 15-ak minuta uz povremeno mešanje. Kada je povrće smekšalo sve prebacite i blender, dodajte kokosovo mleko i izmiksajte da dobijete homogenu tečnu smesu. Prepsite u činiju u kojoj ćete servirati i po ukusu dodajte so i biber. Po želji ga pre serviranja pospite seckanom mirođijim.

4. Krem čorba od karfiola

Ručak ne može da se zamisli bez dobre supe ili čorbe, a posebno u jesen ili zimu kada nas ovakva jela greju. Domaća krem čorba od karfiola odličan je način da se okrepite i podignete imunitet, jer obiluje vitaminima. Može da bude i kompletan obrok jer je izuzetno zasitna i hranljiva. U nastavku pogledajte kako da je napravite.

Sastojci:

1 glavica karfiola
2 krompira
1 glavica crnog luka
so, biber

Priprema:

U šerpu stavite sitno seckan luk, cvetove karfiola i krompir isečen na kockice. Nalijte vodom i kuvajte dok povrće ne omekša. Zatim izblendajte štapnim mikserom, začinite i krčkajte još par minuta.

5. Kupus čorba

Sastojci:

500 g kiselog kupusa
1 crni luk
1 šargarepa
Lovorov list
So, biber

Priprema:

Kupus isperite i iseckajte. Na vodi prodinstajte luk i šargarepu, pa dodajte kupus i lovorov list. Nalijte vodom i kuvajte oko sat vremena. Začinite po ukusu.

6. Čorba od bundeve

Sastojci:

400 g bundeve
1 crni luk
2 čena belog luka
So, biber
Prstohvat muskatnog oraščića

Priprema:

Bundeva seckana na kocke kuva se sa lukom i belim lukom. Kada omekša, sve izblendirajte, dodajte začine i poslužite toplo.

Foto: elements.envato.com

7. Čorba od šampinjona

Sastojci:

300 g šampinjona
1 crni luk
1 šargarepa
2 čena belog luka
Sveži peršun
So, biber

Priprema:

Na vodi dinstajte luk, beli luk i šargarepu. Dodajte seckane šampinjone i kuvajte dok ne omekšaju. Na kraju dodajte peršun i začine.

8. Čorba od brokolija i karfiola

Sastojci:

200 g brokolija
200 g karfiola
1 crni luk
2 čena belog luka
So, biber

Priprema:

Dinstajte luk i beli luk na vodi, dodajte brokoli i karfiol, pa nalijte vodom. Kuvajte dok povrće ne omekša. Začinite po ukusu i poslužite.

penzionisani.bizportal.rs

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti