Torta krtica ima svoje obožavatelje širom sveta, a tačno poreklo nije poznato. U Nemačkoj je poznaju pod nazivom maulwurfkuchen, vole je u Britaniji, Meksiku, na Havajima…
Torta krtica je prepoznatljiva po karakterističnom izgledu krtičnjaka koji se dobija mrvljenjem biskvita, a najčešće sadrži i banane, šlag ili maskarpone.
Sastojci:
4 jaja
180 g šećera
125 g maslaca
3 kašike vanilin šećera
50 g brašna
20 g kakaa u prahu
1,5 kašičica praška za pecivo
100 g mlevenih badema
110 g narendane čokolade
600 g slatke pavlake
3 kašike učvršćivača za šlag
2 banane
½ limuna
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 °C.
Pleh obložite papirom za pečenje.
Umutite belanca bjelanjke s malo šećera u čvrst sneg.
Maslac penasto izmešajte s malo šećera i vanilin šećerom, poa postepeno dodajte žumanca.
Umutite brašno, kakao, prašak za pecivo i mlevene bademe da dobijete glatku smesu.
Umutite sneg od belanaca i dodajte malo strugane čokolade
Prebacite testo u kalup i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C oko 30 minuta.
Ostavite da se potpuno ohladi.
Nožem zarežite oko ivice biskvita kako biste oblikovali prsten od torte širine oko 2 cm.
Kašikom izdubite središte biskvita oko 1 cm duboko, te izmrvite kolač u posudu.
Umutite šlag s učvršćivačem, vanilin šećerom i ostatkom šećera.
Umešajte ostatak strugane čokolade.
Banane ogulite, presecite po dužini napola i nakapajte limunovim sokom.
Na izdubljeni biskvit rasporedite iseckane banane i premažite ih šlagom.
Kašikom izmrvite komade torte na vrh.
Ostavite tortu da se ohladi u frižideru najmanje 1 sat.
(Punkufer.hr.)