Претрага
Претрага
Close this search box.

Nije fizička aktivnost jedino što decu čuva od krive kičme i OVA 3 saveta fizioterapeuta su važna

Foto: elements.envato.com

U poslednje vreme beleži se veliki broj mališana, koji zbog nedovoljne fizičke aktivnosti i nepravilnog sedenja, pati od deformiteta kičmenog stuba, što značajno utiče na njihov dalji rast i razvoj. Jedini način da se ovi zdravstveni problemi na vreme reše jesu adekvatne vežbe i fizička aktivnost.

– Nakon zagrevanja i istezanja, rade se vežbe jačanja i istezanja leđne muskulature, posle kojih se vrši istezanje skraćenih i jačanje oslabljene muskulature kako bi se izvršila korekcija kičme – rekao je Aleksandar Krstović, fizioterapeut u specijalističkoj ordinaciji u Ovčar Banji.

On je naglasio da se kriva kičma vidi najčešće prilikom određenih testova kao što je kada dete stoji i previje se napred, tada se, kako je istakao vidi asimetrija lopatica.

– U većim stepenima se čak vidi da je jedno rame spuštenije. Deca se najčešće javljaju nakon određenih sistematskih pregleda. Pored ovih vežbi, i plivanje je odlično za korekciju krive kičme kod dece – kazao je fizioterapeut.

Da je sve je više dece, mladih i odraslih koji se susreću sa problemom deformiteta kičmenog stuba potvrjduje i doktor Svetomir Aleksić.

– Mi ovde imamo sve generacije onih koji imaju degenerativne promene nastalih zbog deformiteta, zbog skolioza i drugih stanja. U našoj ordinaciji u Ovčar Banji koristimo procedure kao uvodne da bi iza toga, posle jednog toplog pakovanja, primenili adekvatan način kinezi terapiju kod pacijenata sa tim problemima – rekao je dr Aleksić.

Doktor je poučen dugogodišnjim iskustvom pojasnio zbog čega najčešće dolazi do deformiteta kičmenog stuba.

– Javlja se, zbog neadekvatnog života, takođe zbog neadekvatnog načina ishrane. Deci treba prezentirati, uglavnom, što više povrća, a što manje koncentrovane hrane, a sve je koncentrovana hrana, izuzev voća i povrća. Mališane treba izvesti iz zatvorenog prostora, da budu na suncu. To su znale i govorile naše bake mladima da iznesu dete na sunce da nema krive kosti, a mi danas, nažalost detetu dajemo mobilne telefone. Takođe, savet da u školi torbe deci budu što lakše, do nekih četri kilograma, ne više – zaključio je dr Aleksić.

(Telegraf.rs)

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti