Претрага
Претрага
Close this search box.

NOVI TREND TRESE SVADBE U SRBIJI: Nekada je bilo NEZAMISLIVO da se ovako venčate, sad se ruši “tradicija”

Foto: Pixabay

Sve se menja pa i svadbe u Srbiji. Novi trend mogao bi da promeni organizaciju venčanja u sve većoj meri kao što to sada čine neki mladenci, kada organizuju veliki dan. Da li su stvari upravo postale lakše (i lepše) ili se sve dodatno zakomplikovalo?

A ranije se znalo… u većini mesta u našoj zemlji, kada bi se organizovala svadba, poštovao bi se ovakav red: crkveno i građansko venčanje u jednom danu pa se sve začini slavljem i to jeste bila česta praksa koja se i danas primenjuje. Dešavalo se i da se građansko venčanje organizuje bez onog crkvenog ali bi skoro uvek usledila proslava.

Sve bi bilo praćeno običajima koji su se razlikovali i razlikuju se od jednog do drugog dela zemlje, mada ima i dosta sličnosti među njima.

Iako bi organizacija venčanja trebalo da bude stvar izbora, pomenuta praska se nametnula kao nepisano pravilo pa se znalo: čim se donese odluka o venčanju, pravi se lista gostiju, rezerviše restoran odnosno sala za slavlje i zakazuje ceremonije u crkvi, ZA ISTI DAN. Neretko bi mladence pratila ista grupa svatova i na građanskom i na crkvenom venčanju, mada se dešavalo i drugačije, da najbliži budu iz mladu i mladoženju kada sklapaju brak, a da se zatim slavi sa širom rodbinom. Građansko venčanje najčešće bi se najčešće obavilo u opštini.

Sve u istom danu,. ali ne i o jednom trošku, jer svadbe jesu romantičan događaj, ali i iziskuju dosta novca, što zavisi i od broja gostiju koje zovete na proslavu, restorana koji birate za slavlje, venčanice, odela, torte.. jednostavno svakog detalja.

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Novosadski
10.06.2024 22:22

Pre 22 god moj muž i ja smo se vencali prvo u opštini samo mi i kumovi a posle 20-tak dana je bilo vencanje u crkvi i svadba. Pošto je to bila moja zamisao svekrva je to teško prihvatila i rekla.mi da sam čudna jer to kod njih niko nikada nije uradio. Posle svadbe mi je rekla da sam ipak dobro uradila jer je mnogo lakše i za goste i za domaćine.

Povezane vesti