Najradosniji hrišćanski praznik je sve bliže, a sa njim i priprema domaćica da praznična trpeza bude što šarenija i ukusnija
S obzirom da uskršnja gozba definitivno ne može da prođe bez obrednog hleba koji se mesi baš na Veliku subotu, donosimo vam top 3 predloga za vaskršnju pogaču po receptu naših baka, koje će sigurno biti i više nego slasne.
1.Kraljevska pogača
Sastojci: 42 g svežeg kvasca, 500 ml mleka, 2-3 kašike jogurta, 4 jajeta, 1 kašika soli, 1 kašika šećera, 5 kašika ulja, 1 kašika sirćeta, 100 g putera, oko 1,2 kg običnog brašna
Priprema: Jaja sipajte u neku posudu, a od ukupne količine odvojite 2 žumanceta koja će vam trebati za premazivanje. Kvasac rastopite u toplom mleku sa šećerom. Kada se aktivira dodajte jogurt, jaja, ulje i sirće. Sve sjedinite, pa dodajte brašno i so. Umesite glatko testo. Pokrijte i ostavite da nadođe. Kratko premesite testo, pa podelite na 8 loptica od po 100 g i 5 loptica od po 250 g. Sve loptice od 100 g pobrašnite, pa razvicite oklagijom u obliku jajeta. Premažite istopljenim puterom i urolajte. Četiri dobijene trake od testa stavite jednu pored druge. Horizontalno stavite druge dve trake, pa jedan deo podvucite ispod. Tako uradite i sa preostale 2 trake samo na suprotnu stranu. Pogledaj sliku. Obmotajte trake i spojite. Testo od 250 g pobrašnite i razvucite u krug. Premažite puterom svaki krug i ređajte jedan na drugi. Napravite osam trouglova, ali ne secite do kraja testa. Na svakom trouglu napravite prorez, pa provucite donji deo zavucite ispod testa, da se formira praznina u sredini. U praznu sredinu stavite testo od traka, pa stavite u tepsiju obloženu pek papirom. Pokrijte i ostavite da nadođe. Premažite umućenim žumancima i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-50 minuta. Premažite puterom.
Puter pogača
Sastojci: 250 ml mleka, 20 g kvasca, 1 kašičica šećera, 3 jajeta, 4 kašike ulja, 3 kasike grčkog jogurta, 1 kašika sirćeta, 700 g brašna, 1 kašičica soli, 150 g putera, susam
U posudu sipajte mlako mleko, izdrobite kvasac i dodajte šećer. Promešajte, pa ostavite da se aktivira nekih 10 minuta. Zatim dodajte jedno celo jaje i dva belanceta, pa sipajte jogurt, ulje, sirće i istopljeni puter. Sve dobro sjedinite, pa dodajte prosejano brašno i so. Umesite mekano testo i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da nadođe. Oblikujte loptu od testa i stavite u tepsiju obloženu pek papirom. Ako želite možete da odvojite manji deo testa, koji ćete podeliti na tri jednaka dela. Oblikujte zmijice i napravite pletenicu. Dobijenu pletenicu spojite u krug, pa stavite na vrh pogače. Pokrijte i ostavite još 20 minuta da nadođe, a zatim premažite umućenim žumancima i pospite susamom. Pogaču pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta.
3.Lisnata uskršnja pogača
Sastojci: 500-600 g brašna, 250 ml mlakog mleka, 8 g suvog kvasca, 3 kašike kiselog mleka, 3 kašike ulja, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli, 2 jajeta, 1 kašika sirćeta, 150 g putera,malo susama, malo kima
Priprema: Razmutite kvasac u mleku, dodajte šećer i ostavite da nadođe. U nadošli mkvasac stavite dva cela jajeta, dodajte ulje i kašiku sirćeta, kiselo mleko, brašno i kašičicu soli, pa umesite testo i ostavite da nadođe oko pola sata u vanglici pokriveno folijom.Zatim premesite testo i podelite ga na pet jednakih lopti ili jufki, pa ih ostavite da odstoje oko pet minuta da se odmori.
Pripremite kalup za pečenje prečnika 26 cm, pa na dno premazano s vrlo malo ulja stavite pek-papir. Svaku loptu razvucite na veličinu dna obruča. Kada razvučete svih pet kora, svaku premažite puterom koji je bio na sobnoj temperaturi, pa ređajte jednu na drugu. Tako spojene kore prebacite na dno kalupa za pečenje. Ukolko prelazi ivice, opsečite testo.
Čašom odredite centar pogače, utisnite krug, pa sekačem za picu ili nožem od kruga odsecite trouglove, pa svaki uhvatite i samo preokrenite, pa potom svaki razrežite do dna i malo izvucite i oblkujte u krug.
Stavite sada na dno obruč, a krug u sredini zasecite oštrim nožem ili žiletom, a od prostalog testa koje ste odsekli napravite ružice, po želji.
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Celu pogaču premažite žumacetom, dekorišite je susamom i kimom, ostavite je da se odmori desetak minuta, pa je onda pecite 40-45 minuta na 180 stepeni.
Prijatno!
nsuzivo.rs