Претрага
Претрага
Close this search box.

NS Uživo vam predstavlja skriveni raj na obroncima Fruške gore. Rakovačka pećina, stari kamenolom koji krije tajne, brojne zapise i isklesane figure. Prava zabava za avanturiste (FOTO, VIDEO)

Foto: nsuzivo.rs

Nadomak Novog Sada, na obroncima Fruške gore, nalazi se  malo naselje Rakovac. Posebno je i specifično, sa brojnim kulturnim znamenitostima i bogatim istorijskim nasleđem. Rakovačka pećina je pravi biser, a u vrelim letnjim danima idealno mesto na kome možete da uživate i da se rashladite

Foto: nsuzivo.rs

Kako  stići do Rakovca 

Do ovog mesta možete doći veoma brzo kolima ili prigradskim autobuskim linijama (77, 86) iz centra Novog Sada sa Železničke stanice. Put traje između 15 i 20 minuta. Ako planirate izlet automobilom iz Novog Sada, prođite Sremsku Kamenicu, Ledince i sledeća stanica je Rakovac. Nakon dolaska u Rakovac produžite oko 3 kilometra do Starog Rakovca, gde ćete naići na manastir odakle ćete pratiti putokaze. Da biste stigli do ovog ušuškanog fruškogorskog blaga potrebno vam je pet do deset minuta pešačenja.

Foto: nsuzivo.rs

Pretpostavka da je kop bio aktivan  i u XII veku

U Starom Rakovcu se nalazi kamenolom Beli Majdan koji je poznatiji pod nazivom Rakovačka pećina. Na osnovu izgrađene kapele u Starom Rakovcu, koja datira iz 1751. godine, možemo uvideti da je izrađena od klesanog kamena baš iz ovog kamenoloma. Možemo da pretpostavimo da je Beli Majdan bio aktivan i u XII veku, jer su na obližnjem lokalitetu Gradina pronađeni klesani blokovi za koje se pretpostavlja da su potekli bas odavde. Tačnog podatka o početku i razlozima vađenja ovog kamena iz  kopa nema, ali tridesetih godina 20. veka rudnik je zatvoren. Brda iznad Starog Rakovca grade krečnjaci, peskoviti krečnjaci, tufiti i tufovi koji su pre 15 miliona godina taložena u Panonskom moru. Na samu snažnu vulkansku aktivnost nam pokazuje i  pojava tufova (vrsta vulkanoklastičnih stena).

Foto: nsuzivo.rs

Slojevita garderoba i patike, put je strm – idelano za avanturiste 

Obucite se toplije jer je temperatura dosta niža i preporuka je da obujete patike ili cipele jer ulazite u šumu i put je malo strmiji. U samu pećinu nije preporučljivo ulaziti bez nadzora stručnog lica jer postoji mogućnost odrona kamenja. Prizor je veoma lep, a oduševljenje kamenim belim stubovima koji drže samu pećinu koja je visoka oko 4 metra i široka oko desetinu metara neće izostati. Mir, tišina i cvrkut ptica koji prenosi eho kroz pećinu vredi poslušati kao i prijatno se osvežiti jer je temperatura za deset podeoka niža.

Foto: nsuzivo.rs

Pored same pećine nalazi se i lepo uređeno mesto predviđeno za odmor i rekreaciju sa decom. Ako se odlučite da upoznate ovo Panonsko blago najbolje bi bilo da pogledate spolja.

Foto: nsuzivo.rs

Pored pećine, već ima urađena stazica koja vodi do gornjeg svoda. Odatle se pogled proteže duboko u pećinu i samim tim ulazak nije neophodan . Ta stazica dalje vodi i do isposnice koja se nalazi na još mirnijem mestu, ali i o tome ćemo vam tek pisati.

Foto: nsuzivo.rs

Jednom godišnje se organizuje i etno manifestacija “Odjeci belog majdana” na platou ispred pećine. Za naše najmlađe sugrađane postoje i radionice gde mogu da nauče korisne i zanimljive stvari, poput pravljenja krpenih lutki. Na toj manifestaciji prisutni su i majstori kulinarstva, te se kući možete vratiti i sa nekim od domaćih proizvoda, kao i raznim suvenirima.

M.L.

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага