Претрага
Претрага
Close this search box.

ODGOVOR NA PITANJE KOJE ZANIMA MNOGE VOZAČE: Da li je u Srbiji kažnjivo voziti u papučama i sa štiklama? EVO ŠTA KAŽE ZAKON

Foto: Shutterstock

Otišli ste na more i baš vas mrzi da promenite obuću posle plaže, pa ste za volan seli sa papučama na nogama. Nekoliko krivina kasnije došlo je do neprijatne situacije jer vam je papuča skliznula sa papučice i nastao je karambol.

Jedan je od mogućih scenarija ukoliko automobil vozite u papučama. Slična situacija je i vožnja u cipelama sa štiklom. Zamislite smo šta sve može da se desi ukoliko na nogama imate visoke potpetice?!

Ipak, šta naš zakon kaže, da li je vožnja u papučama, ili pak sa štiklama, zabranjena?

Da se, recimo, nalazite u Grčkoj i policajac vas uhvati da vozite u papučama, ne gine vam kazna od 50 evra, a i oduzimanje vozačke dozvole na mesec dana. Kod nas je, ipak, malo drugačija situacija.

– Naš zakon ne sadrži odredbu koja izričito zabranjuje da se vozi u papučama, sa štiklama ili bos. Međutim, ukoliko dođe do saobraćajne nezgode, onda se može primeniti opšta odredba koja zabranjuje vozaču da upravlja vozilom na način kojim se ugrožava bezbednost saobraćaja – kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Dakle, policajac vas neće kazniti ukoliko vas zatekne u papučama ili štiklama, ali ako zbog toga izazovete saobraćajnu nezgodu, onda vam svakako preti kazna i to paprena.

Ako su lakše posledice, platićete nekoliko hiljada dinara, ali u slučaju da ima poginulih, kazna je i do osam godina zatvora.

Kurir.rs/ B92

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti