Претрага
Претрага
Close this search box.

OKRUGLA ILI DUGULJASTA, MALA ILI VELIKA? Samo jedan trik ne izdaje kad birate lubenicu, biće sočna i ukusna!

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić/Arhiva

Okrugla ili duguljasta? Velika ili mala? Tamnozelena ili svetla? Lubenice dostupne u prodavnicama razlikuju se po izgledu. Ako se pitate koja je najbolja, obratite pažnju na detalje koje slede u nastavku!

Pre svega je najbolje da kupujete celu lubenicu jer može duže da se čuva. Lubenica inače nije pogodna za dugotrajno skladištenje u frižideru. Najvažnije pitanje je svetla boja na dnu lubenice. Za razliku od izgleda, to ne ukazuje na ništa loše. Naprotiv, što je tamnija boja i veća površina, to će plod biti slađi i zreliji.

Bolje je da izaberete lubenice koje izgledaju mat. One koje su veoma sjajne, možda uopšte nemaju tako dobar ukus. Nagoveštaj o ukusu lubenice je i njena veličina. One koje su male veličine mogu najverovatnije da budu nezrele i stoga nisu baš ukusne. Bolje je da birate velike ili srednje lubenice.

Foto: nsuzivo.rs

I naravno, zapamtite da lubenica treba da bude tvrda, bez oštećenja i rupa. Njena kora ne bi trebalo da se savija pod pritiskom vaše ruke. Ako sumnjate, možete da uradite jednostavan test u prodavnici. Samo nekoliko puta dodirnite lubenicu prstom. Ako čujete šum, lubenica je zrela i biće ukusna. Takođe zapamtite da ne bacate koru lubenice ili njene semenke. Sadrže mnoge vredne sastojke i blagotvorno utiču na naše zdravlje.

mondo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti