Претрага
Претрага
Close this search box.

OMILJENI DORUČAK NIKOLE TESLE: Jeo ga je svaki dan i tvrdio da mu daje snagu i BISTAR UM, a 1 obrok je uvek preskakao

Foto: Pixabay

Čuveni genije Nikola Tesla hranio se zdravo, a svoj omiljeni doručak nikad nije preskakao.

Nikola Tesla po svemu je bio poseban, a njegove navike umnogome su se razlikovale od navika drugih ljudi. Vodio je računa o svemu, a umro je u 86. godini.

Posebno je vodio računa o ishrani, trudeći se da bude umerena. Njegova ishrana uglavnom se sastojala od jednostavnih namirnica. Bliski saradnici i prijatelji svedočili su da je često preskakao obroke, a kad bi jeo, to su bile jednostavne i lako pripremljene namirnice.

U svojoj knjizi “Moji izumi: Autobiografija Nikole Tesle”, naveo je da obično doručkuje mleko i jaja, ručak je preskakao, a posebno je voleo čorbu od povrća.

Foto: Screenshot YouTube

Dva obroka dnevno

“Najvažniji element moje životne šeme je moja ishrana. Ne možete očekivati da mašina dobro funkcioniše ako joj ne obezbedite odgovarajuće gorivo”, govorio je Tesla, ali i isticao kako je vremenom uvideo da su dva obroka dnevno sasvim dovoljna.

“Dva obroka na dan su mi popravila zdravlje i izoštrila apetit i ukus. Nisam znao šta je život dok iz ishrane nisam izbacio ručak. Danas sa 78 godina uživam u svoja dva obroka u istoj meri kao kad sam bio dečak od 16 godina i nemam nikakvih problema s varenjem”, pišu na sajtu Tesla Universe.

Kako kaže, za doručak je voleo da pije mleko, jer obiluje proteinima, i da jede jaja, posebno belanca jer su takođe bogata proteinima. Voleo je i pirinač, ali sir ne.

Foto: Pexels

“Povrće je neophodno, iako ne sadrži mnogo proteina. Ne daje mnogo energije, ali reguliše creva, daje telu vitamine. Volim da pojedem finu čorbu od luka i seckanog celera pripremljenu sa dosta maslaca. Ova kombinacija se lako vari i jedem je godinama unazad.”

Tesla je hvalio i voće, a za šećer je govorio da u malim količinama nije opasan, s tim što ne smemo zaboraviti da ga u voću ima dosta.

Na pitanje da li je vegetarijanac ili ne, Tesla je ovako kazao:

“Meso jedem vrlo retko, jednom ili dvaput godišnje. Bogato je proteinima, ali i riba je gotovo podjednako bogata proteinima i mastima, a mnogo lakše se vari. Fosfor koji sadrži odličan je za nervni sistem. Ali fosfor, dok hrani mozak, uzrokuje kiselost u organizmu. I meso i riba daju nam brzu energiju. Ove namirnice za ljude pojedinih profesija jesu neophodne, mada nam zbog svog sastava skraćuju život. Ipak, dok smo živi, daju nam dosta energije.”

Sa druge strane, duže od dve decenije Milijan Stojanić, inspirisan Tesla priznanjima za gastronomiju, bavio se istraživanjem jelovnika najumnijeg naučnika srpskog porekla, kroz njegov put u Evropi i Americi.

“Ono što je njega nosilo kroz život jesu ti mlečni proizvodi, mlečne prerađevine, med, poneki konjak, odnosno viski, malo vina, ali sve sa merom. Znači Nikola Tesla je jeo dva puta dnevno, bilo da je bio u Smiljanu, u Evropi, u Americi. I ono što je Tesla govorio svima – nemojte se prejedati i nemojte žuriti na onaj svet”, dodaje.

Tesla nikada nije jeo iz okruglih tanjira.

“Nikola Tesla, kada je bio mali nije umeo da piše i crta desnom rukom, nego je sve to radio levom rukom i vrlo teško je pravio krugove, onda kada su učiteljica ili nastavnik tražili od njega i on je to bukvalno omrzao”, kaže Stojanić.

Uz sve specifičnosti oko ishrane, Nikola Tesla je celog života i postio. Tako da je do kraja života nosio isti konfekcijski broj.

stil.kurir.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Srb
07.05.2024 16:31

‘Oću li i ja postati Tesla ako budem za doručak jeo jaja i mleko??

Povezane vesti