Tradicionalno bojenje jaja prirodnim materijalima, ljuskom luka, ili nekim drugim biljkama, sve je manje popularno i sve više kupovne farbe stavljaju se u prvi plan.
Njihov kvalitet nije još dovoljno ispitan i ne zna se koliko su određeni sastojci štetni po zdravlje, upozoravaju stručnjaci.
Evropski parlament je 2010. godine odlučio da na deklaraciji hrane, koja u sebi ima „veštačke“ boje E102, E104, E110, E122, E124, E129, mora da piše upozorenje: „Može uzrokovati poremećaj aktivnosti i pažnje dece“.
Plava boja iz kesice ne bi trebala da se korisiti često jer sadrži indigotin E 132, koji se veže za moguće alergije.
Žuta boja ih kesice sadrži E 102 koji izazivaju poremećaj aktivnosti pažnje kod dece.
Crvena boja ili E 122 može izazvati alergije, urtikariju ili rinitis – nadražaj sluznice nosa
Među bojama postoje i prirodne, E 101 je zapravo vitamin B2 koji daje žutu boju.
Sve ove boje možete vrlo lako da zamenite prirodnim farbanjem:
Crvena boja možete da dobijete od lukovice, sok od brusnice ili šipka, smrznute, mlevene maline, u soku trešnje i cveklu.
Naradžasta boja se dobija od kurkume, šargarepe
Zelena se najbolje postiže sa spanaćem.
Plava uz smrvljene zamrznute borovnice i lišće crvenog kupusa.
Ljubičasta se najbolje dobija uz tamno crno vino.
najzena.rs