Претрага
Претрага
Close this search box.

Osam saveta za RASHLAĐENJE MAČKE: Najbolji načini da osvežite svoju ljubimicu kada temperature rastu

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Temperature rastu, što znači da su stigli vreli letnji dani i noći. Dok naši pseći prijatelji uživaju u vodenim aktivnostima, šta mačka može da radi osim da potraži najhladniji ugao poda u kupatilu? Ovog leta, pomozite svojoj mački da se rashladi i bezbedno uživa u toplom vremenu .

Zašto je važno održati mačke rashlađenim

Znanje kako da se mačke rashlade tokom leta je od suštinskog značaja za njihovo zdravlje. Mačke sa zdravstvenim problemima ili starije mačke su posebno podložne ozbiljnim zdravstvenim problemima izazvanim vrućinom. Svaka mačka može doživeti dehidrataciju, toplotnu iscrpljenost ili toplotni udar kada se temperature kreću iznad 27 stepeni.

Osam načina da rashladite mačku tokom leta

Evo isprobanih i dokazanih načina kako da mačku održite hladnom kada temperature rastu:

1. Zamenite činiju za vodu fontanom

Mačke često ne piju dovoljno vode. Zamena mirne vode fontanom može privući vašu mačku da je pije više. Dodavanje vode od sardine ili tunjevine u njihovu činiju takođe može podstaći hidrataciju.

2. Nabavite prostirku za hlađenje

Rashladna prostirka može pomoći u održavanju mačke hladnom tokom leta. Budite sigurni da je napravljena da izdrži mačje nokte ili podrežite nokte vašoj mački pre upotrebe.

3. Zamenite suvu hranu mokrom

Mokra hrana sadrži više vode od suve, što pomaže u sprečavanju dehidratacije. Ohladite mokru hranu pre nego što je poslužite da biste videli da li vaša mačka voli hladnu hranu.

4. Ošišajte je

Posebno za dugodlake mačke, šišanje može pružiti veliku udobnost tokom letnjih vrućina. Šišanjem krzna olakšava se nega, češljanje i kupanje mačke.

5. Obezbedite protok vazduha

Ako nemate klima-uređaj, obezbedite protok vazduha u prostoriji. Otvorite prozore i uključite ventilatore. Ako su temperature previsoke, razmotrite prenosivi klima uređaj ili hladan prostor za vašu mačku.

6. Nanesite hladnu vodu na njene šape

Mačke se znoje preko svojih šapa. Stavljanje hladne vode na njihove šape može im pomoći u rashlađivanju.

7. Opustite je u osvežavajućoj kupki

Ako je vaša mačka navikla na kupanje, hladno letnje kupanje može biti osvežavajuće. Međutim, ako se vaša mačka ne kupa često, izbegavajte stres tokom najtoplijih dana.

8. Omogućite mačkama na otvorenom hladno mesto

Za mačke koje provode vreme napolju, obezbedite svežu vodu i mokru hranu na senovitom mestu. Razmislite o postavljanju letnjih kućica sa otvorenim stranama za protok vazduha.

24sedam.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
angie
29.06.2024 12:45

Imam visoki potporni zid od kamena struganika i na njemu imitaciju vodopada koji se završava u jezercu, sve smo ručno radili, ali mačke su najviše oduševljene jer stalno šape potapaju u vodu. Sad mi je jasno i zašto kad sam pročitala ovaj tekst.

Povezane vesti