Претрага
Претрага
Close this search box.

Ostaćete zgranuti: Komarce ne privlači vaša krv, već nešto sasvim neočekivano

Foto: KRTV

Ono što je bilo iznenađujuće u našim rezultatima bila je važnost interakcije između specifičnih hemikalija sapuna i telesnog mirisa svakog pojedinca u određivanju hoće li osoba biti više ili manje privlačna komarcima, rekao je autor studije.

Pitate se dolaze li komarci na vas jer im se baš sviđa ukus vaše krvi, više od krvi drugih ljudi? Novo istraživanje kaže da razlog ipak nije vaša krv već mirisi proizvoda za higijenu i za kožu koje koristite. Takođe, u studiji je utvrđeno i da, dok mirisi nekih sredstava komarce privlače, drugi ih odbijaju.

Studija je objavljena u časopisu iScience, a otkrila je da na privlačnost našeg mirisa komarcima utiče kombinacija našeg prirodnog mirisa i korišćenog mirisa, odnosno hemijskog sastava. Da bi to potvrdili, istraživači su od učesnika studije uzeli uzorke mirisa pre i nakon što su naneli različite marke sapuna, a testirali su neke od najčešće korišćenih američkih brendova. Otkrili su tada da su korisnici brendova Dove, Dial i Simple Truth komarce privlačili više od ostalih.

Foto: The Active Times

“Ono što je bilo iznenađujuće u našim rezultatima bila je važnost interakcije između specifičnih hemikalija sapuna i telesnog mirisa svakog pojedinca u određivanju hoće li osoba biti više ili manje privlačna komarcima”, objašnjava dr. Klément Vinauger, vanredni profesor biohemije na Virginia Techu i jedan od autora studije.

“Drugim rečima, bili smo iznenađeni kada smo videli da neki sapuni povećavaju privlačnost nekih ljudi, ali ne i drugih”, dodao je za Real Simple.

Vinauger je objasnio i da se ženke komaraca hrane ljudskom krvlju jer ona sadrži hranjive stvari koje su im potrebne za proizvodnju jaja. I mužjaci i ženke komaraca, kaže, uz krv trebaju šećer iz biljaka, kako bi ubrzali svoj metabolizam, a budući da za pranje tela i sami koristimo biljke i cveće, komarcima je lakše da nas pronađu.

“Uprkos tome što nam je ova ideja bila doslovno pod nosom, sapuni su uglavnom bili zanemareni kao potencijalni činilac koji bi odredio zašto neke ljude grizu više od drugih”, dodao je autor.

A kakav je sapun najbolje koristiti ako želimo da se sakrijemo od komaraca? Prema nalazima studije, miris kokosa.

“Druga istraživanja su pokazala da mirisi limuna na primer, odbija komarce. U mirisima svih sapuna koje smo testirali prvenstveno je dominirao limonen, poznat po svom odbijajućem učinku na komarce,” kaže Vinauger, a uprkos tome, za tri od četiri testirana sapuna komarci su pokazali veći interes.”, poručio je Vinauger.

b92.net

Tagovi:

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Dana
13.07.2023 16:07

E, ovo nije tačno. Suprug i ja oduvek koristimo isti sapun, spavamo na istoj posteljini… Ja nemam nikakvih problema sa komarcima , a suprug poludi ako bar jedan komarac uleti u sobu.Uvek napadaju njega , a ne mene.

Gost
Milepule
14.07.2023 09:54
Odgovori  Dana

Pa o tome ti pričaju, čitaj

Povezane vesti