Od poznate Cezar salate, pa sve do paste sa piletinom, pasulja sa povrćem ili kus kusa, zameniće obrok i održati vas sitim dugo vremena
U današnjem dinamičnom svetu, užurbanost često diktira našu ishranu, gurajući nas ka brzim i praktičnim rešenjima. Međutim, brza hrana često može biti nezdrava i nedovoljno hranljiva. U takvim trenucima, pronalaženje balansa između praktičnosti i ishrane koja održava našu energiju i zdravlje postaje ključno. Upravo tu dolaze u igru osvežavajuće salate, koje ne samo da pružaju hranljive sastojke, već i zadovoljavajući obrok koji će vas držati sitim tokom dana.
Hladna pasta sa piletinom
Sastojci:
- 200 g makarona
- 200 g pilećeg mesa po izboru
- 100 g šunkarice
- 100 g mariniranih šampinjona
- 2 paradajza
- 100 ml majoneza
- 1 kašika parmezana
Priprema:
Meso skuvajte, odvojte od kostiju i isecite na sitne komade. Šunku isecite na kockice. Testeninu skuvajte u slanoj vodi, isperite i ocedite. Šampinjone isecite na sitnije komade. Sve staviti u posudu i izmešajte. Sipajte majonez, posolite i izmešajte. Stavite u frižider da se ohladi. Pre serviranja stavite iseckan paradajz i pospite parmezanom.
Pasulj sa povrćem
Sastojci:
- 300 g belog pasulja
- 1/2 celera
- 1/2 korena peršuna
- 1 crni luk
- 1 šargarepa
- 1 sveža paprika
- 1 lovorov list
- 1 beli deo praziluka
- 1 kašičica iseckanog peršuna
- 1/2 limuna (sok)
- 1 kašika maslinovog ulja
- biber, so, mlevena paprika
Priprema:
Potopite pasulj u vodu i ostavite preko noći. Promenite vodu i skuvajte ga. Posebno skuvajte celer, koren peršuna, crni luk, šargarepu, papriku i lovor. Dodajte nekoliko zrna bibera, so po ukusu. Kuvano povrće iseckajte na kockice i pomešajte sa pasuljem. Dodajte po ukusu još soli, bibera, mlevenu papriku. Sipajte sok od limuna i maslinovo ulje. Izmešajte i pospite peršunom.
Kuskus
Sastojci:
- 150 g kuskusa
- 250 ml vode
- 1 kašičica maslinovog ulja
- 10 čeri paradajza
- 1 paprika
- 1 krastavac
Za preliv:
- 3 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike limunovog soka
- 1 kašičica šećera
- so, biber
Priprema:
Vodu posolite i stavite da provri, pa prelijte kuskus. Poklopite i ostavite da stoji pet minuta. Dodajte maslinovo ulje, izmešajte. Dodajte čeri presečen napola, krastavac i papriku isečene na kockice. Preliv: Pomešajte maslinovo ulje, limunov sok, šećer, so i biber po ukusu. Sipajte preliv preko kuskusa sa povrćem i izmešajte. Služite hladno.
Cezar
Sastojci:
- 1 glavica zelene salate
- 250 g pilećih prsa
- 3 čena belog luka
- 5 kašika majoneza
- 2 šake krutona
- 2 kašike sosa od sirćeta, ribe, šećera i začina
- 1 kašika rendanog parmezana
- 1 limun (sok)
Priprema:
Zelenu salatu sitno iscepkajte, dodajte malo maslinovog ulja i sitno iseckan beli luk. Piletinu ispecite u rerni ili ispržite u tiganju, pa iseckajte na manje komade i dodajte u zelenu salatu. Polijte limunovim i vorčester sosom, majonezom, posolite po ukusu. Dodati krutone, izmešajte i pospite parmezanom.