Претрага
Претрага
Close this search box.

Osvežavajuće salate za sunčane dane: Lagane, hranljive i idealne kao zamena za obrok

Foto: elements.envato.com

Od poznate Cezar salate, pa sve do paste sa piletinom, pasulja sa povrćem ili kus kusa, zameniće obrok i održati vas sitim dugo vremena

U današnjem dinamičnom svetu, užurbanost često diktira našu ishranu, gurajući nas ka brzim i praktičnim rešenjima. Međutim, brza hrana često može biti nezdrava i nedovoljno hranljiva. U takvim trenucima, pronalaženje balansa između praktičnosti i ishrane koja održava našu energiju i zdravlje postaje ključno. Upravo tu dolaze u igru osvežavajuće salate, koje ne samo da pružaju hranljive sastojke, već i zadovoljavajući obrok koji će vas držati sitim tokom dana.

Hladna pasta sa piletinom

Sastojci:

  • 200 g makarona
  • 200 g pilećeg mesa po izboru
  • 100 g šunkarice
  • 100 g mariniranih šampinjona
  • 2 paradajza
  • 100 ml majoneza
  • 1 kašika parmezana

Priprema:

Meso skuvajte, odvojte od kostiju i isecite na sitne komade. Šunku isecite na kockice. Testeninu skuvajte u slanoj vodi, isperite i ocedite. Šampinjone isecite na sitnije komade. Sve staviti u posudu i izmešajte. Sipajte majonez, posolite i izmešajte. Stavite u frižider da se ohladi. Pre serviranja stavite iseckan paradajz i pospite parmezanom.

Pasulj sa povrćem

Sastojci:

  • 300 g belog pasulja
  • 1/2 celera
  • 1/2 korena peršuna
  • 1 crni luk
  • 1 šargarepa
  • 1 sveža paprika
  • 1 lovorov list
  • 1 beli deo praziluka
  • 1 kašičica iseckanog peršuna
  • 1/2 limuna (sok)
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • biber, so, mlevena paprika

Priprema:

Potopite pasulj u vodu i ostavite preko noći. Promenite vodu i skuvajte ga. Posebno skuvajte celer, koren peršuna, crni luk, šargarepu, papriku i lovor. Dodajte nekoliko zrna bibera, so po ukusu. Kuvano povrće iseckajte na kockice i pomešajte sa pasuljem. Dodajte po ukusu još soli, bibera, mlevenu papriku. Sipajte sok od limuna i maslinovo ulje. Izmešajte i pospite peršunom.

Kuskus

Sastojci:

  • 150 g kuskusa
  • 250 ml vode
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • 10 čeri paradajza
  • 1 paprika
  • 1 krastavac

Za preliv:

  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike limunovog soka
  • 1 kašičica šećera
  • so, biber

Priprema:

Vodu posolite i stavite da provri, pa prelijte kuskus. Poklopite i ostavite da stoji pet minuta. Dodajte maslinovo ulje, izmešajte. Dodajte čeri presečen napola, krastavac i papriku isečene na kockice. Preliv: Pomešajte maslinovo ulje, limunov sok, šećer, so i biber po ukusu. Sipajte preliv preko kuskusa sa povrćem i izmešajte. Služite hladno.

Cezar

Sastojci:

  • 1 glavica zelene salate
  • 250 g pilećih prsa
  • 3 čena belog luka
  • 5 kašika majoneza
  • 2 šake krutona
  • 2 kašike sosa od sirćeta, ribe, šećera i začina
  • 1 kašika rendanog parmezana
  • 1 limun (sok)

Priprema:

Zelenu salatu sitno iscepkajte, dodajte malo maslinovog ulja i sitno iseckan beli luk. Piletinu ispecite u rerni ili ispržite u tiganju, pa iseckajte na manje komade i dodajte u zelenu salatu. Polijte limunovim i vorčester sosom, majonezom, posolite po ukusu. Dodati krutone, izmešajte i pospite parmezanom.

24sedam.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti