Претрага
Претрага
Close this search box.

OTKRIVENO IDEALNO VREME ZA PRVU JUTARNJU KAFU: Ako je pijete ranije, ništa ne postižete!

Foto: elements.envato.com

Nedavna analiza, koju je sproveo Rek Isap, stručnjak za spavanje i izvršni direktor kompanije Happy Beds, otkriva činjenicu da postoji idealno vreme za ispijanje kafe. Ipak, to nije u prvim minutima nakon buđenja, kao što su mnogi od nas navikli. Istraživanje je sprovedeno u Velikoj Britaniji, gde je prosečno vreme kada se ljudi probude – 7:33 ujutru i gde mnogi započinju dan toplim i aromatičnim napitkom.

Studija je pokazala da je tačno preporučeno vreme za ispijanje kafe 8:33

Zapravo, reč je o satu nakon buđenja. Ako se i vi budite u ovo doba, oko 7:30, onda popijte kafu u 8:30. Ako se budite u neko drugo vreme, odložite ispijanje kafe dok ne prođe najmanje sat vremena od kada ste ujutru otvorili oči.

“Kada je u pitanju idealan trenutak za ispijanje prve kafe, skloni smo da stavimo džezvu čim se probudimo. Bilo bi idealno, međutim, sačekati sat vremena da biste dobili sve beneficije. Kada se probudimo, nivoi kortizola su nam najviši. Kortizol, često povezan sa stresom, poboljšava nivo budnosti. Dakle, konzumacija kofeina dok je nivo kortizola već visok, može da deluje protiv ovoga ili čak dovede do razvoja tolerancije na kofein”, objasnio je stručnjak za spavanje.

Kafa/Devojka/Horoskop
Foto: Pixabay

To može da dovede do dnevne pospanosti.

“Tokom dana, mozak proizvodi hemikaliju koja se zove adenozin. U suštini, izaziva san. Pošto je mozak duže budan, on se akumulira i pomaže vam da se osećate pospano, ali kofein blokira adenozinske receptore i promoviše budnost”, objasnio je stručnjak.

Takođe je važno da ne konzumirate kofein prekasno u toku dana, jer ćete možda imati poteškoća da zaspite. Martin Sili, stručnjak za spavanje u kompaniji MattressNextDay, preporučuje da se ne pije čak ni čaj (zeleni ili crni) šest sati pre spavanja.

“Čaj sadrži aminokiselinu L-teanin, koja podstiče opuštanje. Međutim, studije sugerišu da pića sa kofeinom koja se konzumiraju pre spavanja mogu da dovedu do poremećaja sna. Čak ni prestanak konzumacije čaja nekoliko sati pre spavanja nije dovoljan za smanjenje negativnih efekata sadržanog kofeina. Izbegavajte da pijete čaj od 15:00 da biste bili sigurni da to ne utiče na san“, savetovao je.

mondo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti