Naučnici su možda rešili misteriju zašto je veća verovatnoća da će vam crveno vino zadati glavobolju. Crno vino je više okidač za glavobolju nego žestoka pića, belo ili penušavo vino ili pivo, pokazuju istraživanja. Glavobolja može da počne u roku od pola sata nakon konzumiranja, nakon samo jedne ili dve čaše vina.
Sada su istraživači identifikovali verovatan uzrok – antioksidans zvan kvercetin koji može sprečiti ljude da pravilno prerađuju alkohol. Ovog antioksidansa ima više u grožđu izloženom većoj sunčevoj svetlosti.
Dakle, dobra vest za ljude koji kupuju crno vino iz supermarketa, po razumnoj ceni, je da je manje verovatno da će im zadati glavobolju – pošto su skuplje sorte obično izložene većoj sunčevoj svetlosti.
Crno vino iz britanskih vinograda takođe može biti manje verovatno da će izazvati glavobolju, jer verovatno dobija manje sunca od vina iz Australije.
Međutim, potrebno je više istraživanja o tome i o tome kako kvercetin direktno utiče na ljude. Do sada su naučnici samo potvrdili da blokira enzim potreban za razgradnju alkohola u telu – i da neefikasna razgradnja može izazvati glavobolje.
Glavobolje od crvenog vina okrivljuju se za bilo šta, od alkohola do tanina koji vinu daju prepoznatljiv osećaj u ustima i sulfita koje sadrži. Međutim, istraživači su znali da je kod mnogih ljudi iz Azije, kao što su ljudi iz Japana i Koreje, veća verovatnoća da će razviti glavobolju nakon konzumiranja alkohola i da imaju genetsku varijaciju koja ih sprečava da pravilno razgrađuju acetaldehid.
nsuzivo.rs