Poznato je da su jaja puna proteina, vitamina i minerala i da spadaju među najhranljivije namirnice na svetu. Međutim, malo je poznato da nisu samo jaja zdrava, već i njihova ljuska.
Ljuske sadrže više od 30 odsto kalcijuma. Približno svaka ljuska daje oko četiri miligrama kalcijuma. Pored kalcijuma sadrže i magnezijum, fosfor, kalijum i natrijum i oko pet odsto organske materije koja je od velikog značaja za kvalitet zemljišta. Organska materija nalazi se u opni koja ostaje na ljusci u obliku proteina i značajan je izvor azota.
Upravo zbog visokog sadržaja kalcijuma ljuske se mogu koristiti kao odlično sporodelujuće đubrivo.
Ljuske usitnite što bolje tako da dobijete fini prah. Kada dobijete prah, možete ga dodati na dno rupe prilikom sadnje ili ih razbacati po površini zemljišta.
Isto tako, na zimu možete ljuske od jajeta staviti u zemlju tamo gde planirate na proleće da sejete nešto.
Ljuske od jaja su idealne ako želite da se otarasite puževa koji uništavaju biljke. Ukoliko imate problem sa puževima, onda grubo izmrvljene ljuske od jaja pospite oko biljaka.
blic.žena