Tokom drevne istorije, glavna upotreba belog luka bila je zbog njegovih zdravstvenih i lekovitih svojstava. Njegovu upotrebu su dokumentovale mnoge velike civilizacije, uključujući Egipćane, Vavilonce, Grke, Rimljane i Kineze.
Visoke doze belog luka poboljšavaju krv pritisak za one sa poznatim visokim krvnim pritiskom. Dodaci belog luka smanjuju ukupne i LDL holesterol, posebno kod onih koji imaju visok holesterol.
Beli luk sadrži antioksidante koji štite protiv oštećenja ćelija i starenja. Može smanjiti rizik od Alchajmerove bolesti i demencije.
U kombinaciji sa još jednim važnim sastojkom, medom, beli luk se smatra još moćnijom kombinacijom.
Potrebno vam je:
1 glavica lekog luka
300 grama meda
Priprema:
U teglu s medom stavite iseckani beli luk. Dobro promešajte i držite na suvom i tamnom mestu. Svako jutro uzmite po jednu kašičicu ove mešavine i tako nedelju dana. Zatim napravite pauzu, pa nastavite po potrebi.
sensa.story.hr/nsuzivo.rs