Priprema: U veliku posudu sipajte vodu i sačekajte da proključa. Dodajte šolju mleka, puter i so. Kada se puter rastopi, dodajte kukuruz i smanjite vatru. Kuvajte oko osam minuta. Potom izvadite kukuruz i servirajte.
Zašto je kukuruz super namirnica? Prosečan kukuruz ima oko 300 zrna, a svako od njih skladišti ugljene hidrate, proteine, vitamine, minerale i vlakna. Jedan svež kukuruz ima oko 100 kalorija.
Veruje se da je sveže povrće zdravije od kuvanog, ali to se ne odnosi na kukuruz. Naime, američki istraživači su otkrili da tokom termičke obrade kukuruza, kuvanja ili pečenja, dolazi do oslobađanja molekula sa antioksidacijskim delovanjem, što povećava njegove zaštitne moći.
Kukuruz takođe sadrži jake antioksidante, lutein i zeaksantin, beta karoten, vitamine B, magnezijum, fosfor i vitamin C.
Redovno konzumiranje kukuruza podstiče rad metabolizma i varenja, kao i izbacivanje toksina iz tela i sprečava razvoj crevnih bolesti.
Kukuruz je odličan izvor vitamina B1 koji ima važnu ulogu u funkciji mozga.
najzena.alo.rs