Ovaj srpski SPECIJALITET obiluje KOLAGENOM! Pola zemlje ga OBOŽAVA, pola ne želi ni da ga proba (FOTO)

Foto: Pexels/tanjug/Ilustracija

Kolagen je „lepak“ koji drži vaše telo zajedno. Čini oko jedne trećine proteina u vašem telu, pokazuju istraživanja. Stvar je u tome što telo proizvodi manje kolagena počevši od tridesetih i četrdesetih godina. Peptidi kolagena koji se dodaju ishrani mogu poslužiti da zamene ono što telu počinje da nedostaje kako starite i da podrže vaše opšte zdravlje.

Jedan srpski specijalitet, koji pola zemlje voli, a pola ne, obiluje kolagenom zbog velike količine papaka, ušiju koje su kuvaju. U pihtije idu i hrskavice, koje su pune sumpora i hijalurona. Zato su pihtije i dobar izbor za jače zglobove i kosti.

Foto: agrotv.net

Pihtije ne treba konzumirati u velikim količinama, kao i sve namirnice.

BENEFITI KOLAGENA

Poboljšava zdravlje vašeg srca

Mešanje suplementa kolagena u kafu može takođe biti dobro za vaš ritam. Mala nekontrolisana otvorena studija objavljena u časopisu Journal of Atherosclerosis and Thrombosis, u maju 2017. godine, posmatrala je 32 učesnika koji su uzimali kolagen tripeptid dva puta dnevno. Nakon šest meseci, markeri ateroskleroze (nagomilavanje u zidovima arterija), uključujući mere holesterola i ukočenosti arterija, su se poboljšali. Istraživači smatraju da kolagen može pomoći u jačanju zidova krvnih sudova kako bi se smanjio rizik od razvoja bolesti srca.

Kolagen pomaže u zaglađivanju bora i povećanju elastičnosti kože

Zdravlje kože je najbolje istražena korist od uzimanja kolagena. U pregledu iz januara 2019. u Journal of Drugs in Dermatology, istraživači su analizirali 11 randomiziranih, placebom kontrolisanih studija na više od 800 pacijenata koji su uzimali do 10 grama dnevno kolagena sa ciljem poboljšanja zdravlja kože. Rezultati? Pokazalo se da suplementi poboljšavaju elastičnost kože, pomažu joj da bolje zadrži vlagu i povećava gustinu kolagenih vlakana u koži.

Foto: Pexels

Može zaštititi od gubitka mišićne mase

Mišićna masa opada sa godinama. Promene tkiva dovode do toga da mišići postaju rigidni i manje tonusani. Jedna studija objavljena 2015. pokazala je da suplementi kolagenskih peptida pomažu u povećanju mišićne mase i snage. U studiji, istraživači su posmatrali 53 starija muškarca sa smanjenom mišićnom masom. Tokom 12-nedeljnog programa treninga otpornosti, muškarci su uzimali ili suplement kolagenskih peptida ili placebo. Istraživači su otkrili da je grupa koja je uzimala suplemente imala povećanu masu bez masti i mišićnu snagu od placebo grupe.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti