Претрага
Close this search box.

Ovaj začin čini čuda za vaš organizam: Svi ga imaju u kuhinji

Foto: elements.envato.com

Jedan od najpoznatijih i najčešće korišćenih začina u svetu je biber, a osim što pojačava ukus vaše hrane, on ima brojne prednosti za zdravlje vašeg organizma.

Jedna kašičica crnog bibera sadrži oko 24 kalorije, dva grama ugljenih hidrata, jedan gram dijetalnih vlakana, 20 miligrama natrijuma, 31 gram kalijuma, četiri miligrama magnezijuma i 10 miligrama kalcijuma.

Sadrži značajno jedinjenje

Crni biber sadrži značajano jedinjenje koji se zove piperin. Prema studiji iz 2023. godine objavljenoj u časopisu “Aging and Disease”, ovaj prirodni alkaloid daje crnom biberu prepoznatljivi ukus i ima važnu ulogu kada je reč o zdravlju.

U kombinaciji s hranom bogatom antioksidansima, poput voća i povrća, crni biber može učinkovito da pomogne u povećanju apsorpcije ovih korisnih jedinjenja. Studija iz 2019. pokazala je da piperin može da poveća bioraspoloživost antioksidansa, čineći vaša jela ukusnijima i nutritivno bogatijim.

Nutricionistkinja Kelsi Kunik iz “Graciously Nourisheda” istakla je da piperin pomaže da se apsorbiraju antioksidansi poput beta karotena i kurkumina.

Prednosti piperina ne zaustavljaju se samo na povećanju apsorpcije hranjivih materija. Takođe, može igrati ključnu ulogu u smanjenju upale u telu. Hronična upala povezana je s raznim zdravstvenim problemima kao što su artritis i bolesti srca.

Istraživanja sugerišu da protivupalna svojstva piperina mogu da pomognu u smanjivanju upalnih stanja, iako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se u potpunosti razumele njegove potencijalne koristi.

Doprinosi vitalnosti

Uključivanje crnog bibera u vašu ishranu moglo bi da vam ponudi neke pogodnosti za bolje funkcionisanje mozga. Prema studiji o starenju i bolestima, piperin koji se nalazi u crnom biberu mogao bi da poboljša vaše kognitivno zdravlje i vitalnost smanjujući rizik od neurodegenerativnih bolesti.

Uključivanje crnog bibera u ishranu, izvrstan je izbor za vaše celokupno zdravlje. Možete ga dodati u salate, supe i variva, a možete ga kombinovati i s drugim začinima.

Svakodnevno umereno jedenje crnog bibera može da doda i ukus vašim obrocima bez štetnih učinaka. Međutim, preterano velike količine crnog bibera mogu da iritiraju sluznicu želuca ili uzrokuju probavne smetnje.

b92.net

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti