Претрага
Претрага
Close this search box.

OVAKO ĆE VAŠ SAKSIJSKI PARADAJZ DA BUDE SOČAN I UKUSAN Ukoliko ste oduvek zamišljali da imate domaći paradajz, uzgajan u vašoj bašti i po vašim uslovima- onda je ovaj tekst BAŠ ZA VAS (FOTO)

Foto: nsuzivo.rs/Arhiva

Paradajz je bogat likopenom koja mu daje crvenu boju, a štiti ćelije od mogućih oštećenja. Zbog njegovog cvetanja, svrstava se u redove voća. Ova namirnica ima u sebi dosta kalijuma, vitamina B i E. Ukoliko volite botaniku i domaći paradajz, stižu vam dobre vesti.

Širom pijaca, rasadnika, pa i na sajtu “kupujem prodajem” mogu se pronaći sadnice paradajza. Cene su različite, što zavisi od sorte.

Na Ribljoj pijaci možete pronaći nekoliko različitih sorti paradajza. Cena sadnice na ovoj pijaci idu i do 100 dinara za komad, u zavisnosti koju vrstu želite da kupite. Na Futoškoj pijaci , sadnica paradajza košta od 40 dinara za komad. Kako smo ustanovili ponuda je raznovrsna, a prema rečima prodavaca prodaja ide slabije.

Foto: Home Guides

Paradajz možete da zasadite u bašti ili u veću saksiju. Ova jednogodišnja biljka sadi se aprilu, maju, junu i julu. Prihranjivanje se obavlja redovno, a biljku je potrebno držati na suncu.

Sadnja i uzgoj paradajza

Ukoliko ste već nabavili sadnicu paradajza, nabavite veću saksiju i pronađite mesto na kojem će dnevno biti oko 6 sati sunca. To će biti idealno mesto za uzgoj vašeg domaćeg paradajza. Pri kupovini važno je da odaberete jake stabljike, bez vidljivih oštećenja ili opeklina od sunca. Kod saksije obratite pažnju da poseduje rupe predviđenje za ceđenje višak vode. Zemlja koja se koristi prilikom sađenja, trebalo bi da bude od ove godine, višenamenska ili ogranska. Na dno saksije stavite zdrobljene ljuske od jaja i šolju đubriva, pokrijte oko 15 centimetara zemljom i stavite vašu biljku. Biljku stavite u centar saksije i pokrijte ostatkom zemlje, a na kraju stavite i šolju đubriva. Biljku je potrebno redovno i pravilno zalivati kako ne bi uvenula. Biljke u saksiji se zalivaju obično na dva dana. Važno je da zalivate koren biljke, a ne stabljiku i listove. Ukoliko želite, paradajzu možete dodati adekvatnu prihranu.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti