Soda bikarbona je često deo prirodnih sredstava za čišćenje.
Soda bikarbona je nešto što verovatno već imate u svojoj kuhinji. To je prirodna, jeftina namirnica koja pomaže prilikom kuvanja, ali se sve češće koristi i prilikom čišćenja kao deo „uradi sam“ sredstava za čišćenje.
Međutim, iako soda bikarbona može izgledati bezopasno, ona zapravo može da ošteti površine.
Šta nikada ne treba da čistite sobom bikarbonom?
Staklo i ogledala
Čišćenje stakla i ogledala može biti izazovno, a ove predmete ne treba čistiti sodom bikarbonom. Soda bikarbona je abrazivna i može ostaviti fine ogrebotine na staklu i površinama ogledala, koje se vremenom nakupljaju, stvarajući maglovit izgled koji smanjuje jasnoću i čini da površine izgledaju istrošeno, a refleksije manje oštre.
Drvo
Soda bikarbona smanjuje zaštitnu završnu obradu na drvenim površinama, čineći drvo podložnim vlazi, mrljama, promeni boje, savijanju i delovaće starije.
Kuhinjski alati
Čišćenje kuhinjskih alata koje ne možete da stavite u mašinu za pranje sudova može biti dugotrajno, ali bez obzira koliko su prljavi, izbegavajte upotrebu sode bikarbone za čišćenje. Soda bikarbona može da se zaglavi u sitnim žlebovima određenih alata, kao što su rende i cediljke.
Aluminijumske posude i tiganji
Čišćenje ovih površina sodom bikarbonom može izazvati oksidaciju, zbog čega posuđe izgleda promenjeno i istrošeno.