Претрага
Претрага
Close this search box.

Ovi znakovi ukazuju da je vaš pas usamljen – jedan je posebno uznemirujući

Foto: Pixabay

Vlasnici pasa žele da njihov ljubimac bude srećan i zadovoljan, ali zbog radne nedelje i obaveza najbolji čovekov prijatelj ostaje duže sam nego što bi trebalo.

Nekada je teško prepoznati da li je pas usamljen. Business Insider piše kako prepoznati simptome usamljenosti pasa.

Prati vas svuda po kući

Često usamljeni ljubimci slede vlasnika po kući da bi bili u društvu za kojim toliko čeznu. Iako nije neobično da životinja i inače želi da bude bliže svom najdražem ljudskom biću, ljubimac koji vas prati iz prostorije u prostoriju može biti znak usamljenosti ili tuge zbog odvajanja.

Pas se ne igra se kao pre

Ako je vaš nekada aktivan pas postao bezvoljan i lenj, možda je usamljen. Veterinari kažu da nedostatak volje za igrom može biti znak usamljenosti. Usamljene životinje su tužne ili nesrećne jer se ne druže s vlasnikom ili drugim ljubimcima. U nekim slučajevima ljubimcima nedostaje socijalnih veština kako bi se igrali s drugim životinjama. Pobrinite se da je ljubimac često u društvu drugih životinja i da se s njima igra.

Foto: Pexels/Ilustracija

Opsesivno ližu ili grizu svoju dlaku

Usamljeni pas često intezivno liže svoju dlaku. Gubitak dlake na nekim mestima je manifestacija dosade ili nezadovoljstva kod pasa. Dermatitis zbog lizanja, prisutan je kao male kružne ranice na šapama. U početku su male, ali se mogu razviti u veće lezije koje zahtevaju medicinsku intervenciju. Identifikovanje razloga opsesivnog lizanja je važna stvar koju možete učiniti za svoga psa.

  • Psi takođe mogu biti “desnoruki” ili “levoruki”
  • Supružnik nakon razvoda mora da plaća alimentaciju za kućnog ljubimca
  • Muškarac krenuo u sedmomesečnu šetnju dugačku 4905 kilometara: Razlog je rasplakao ceo svet

Tokom dana spavaju više nego što je uobičajeno

Ako primetite da vam kućni ljubimac tokom dana spava duže, a noću se ne smiruje, to može biti znak da je usamljen i da mu je dosadno. Kako ih niko ne ometa, ljubimci po danu uglavnom spavaju što im može poremetiti noćni san, nemirni su u večernjim satima ili se bude noću. Psi i mačke spavaju prosečno 12 sati dnevno da bi bili zdravi i srećni.

Psi koji su izgubili vlasnika ili prijatelja mogu ležati blizu njihovih stvari

Psi kojima nedostaje neko koga više nema rade stvari koje ukazuje na to da su usamljeni. Ako je ljubimac izgubio ljudskog ili životinjskog prijatelja, najčešće će sedeti ili ležati pored najdražeg mesta te osobe ili životinje ili će leći u krevet ljubimca kojeg više nema. Ne možete baš ništa učiniti da im vratite biće koje im nedostaje, zato pružite ljubimcu puno ljubavi i pažnje dok se ne priviknu na odsustvo jer će im to pomoći da se osećaju sigurno i manje usamljeno.

Smanjenje apetita

Jedan od pokazatelja pseće usamljenosti je smanjenje apetita. Usamljeni ljubimac može početi da jede ili pije manje nego ranije. Promene obrasca ishrane mogu biti povezane s nezadovoljstvom ili stresom, a usamljenost je mogući razlog. Gubitak apetita može biti i znak medicinskih problema ili je životinja pojela previše drugih stvari tokom dana, ali veterinar mora da proceni razlog.

Destruktivni su ili zavijaju kada su sami

b92.net

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Paulinho
02.04.2024 02:41

Naravno, to znači da mu treba naći ljubavnog partnera. Sve učiniti, ali neka sam odabere, da ne bude da mu se nešto nameće.
https://webllena.com

Povezane vesti