Претрага
Close this search box.

Ovim namirnicama povećavate unos magnezijuma u organizam

Foto: Health Magazine

Magnezijum je izuzetno važan mineral. Uključen je u stotine hemijskih reakcija u telu i pomaže da održimo dobro zdravlje, ali mnogi ljudi ne dostižu referentni dnevni unos od 400 mg. Ipak, svoje dnevne potrebe lako možete zadovoljiti hranom bogatom magnezijumom.

CRNA ČOKOLADA 

Tamna čokolada je zdrava koliko i ukusna. Takođe je bogata gvožđem, bakrom i manganom i sadrži prebiotička vlakna koja hrane zdrave crevne bakterije. Posebno je korisna za zdravlje srca, jer sadrži flavanole, koji su moćna antioksidativna jedinjenja koja sprečavaju oksidaciju „lošeg“ LDL holesterola i lepljenje za ćelije koje oblažu vaše arterije. Da biste maksimalno iskoristili prednosti tamne čokolade, izaberite proizvod koji sadrži najmanje 70% čvrstih materija kakaoa. Veći procenat je još bolji.

ORAŠASTI PLODOVI 

Vrste orašastih plodova koje su posebno bogate magnezijumom su bademi, indijski oraščići i brazilski orasi. Većina orašastih plodova je takođe dobar izvor vlakana i mononezasićenih masti i pokazalo se da poboljšavaju nivo šećera i holesterola u krvi kod ljudi sa dijabetesom. Brazilski orasi su takođe izuzetno bogati selenom.

TOFU 

Tofu je osnovna namirnica u vegetarijanskoj ishrani zbog visokog sadržaja proteina. Pored toga, neke studije sugerišu da konzumiranje tofua može zaštititi ćelije koje oblažu vaše arterije i smanjiti rizik od raka želuca

Foto: Bon Appetit

SEMENKE

Mnoge semenke, uključujući lanene, bundeve i čia semenke, sadrže velike količine magnezijuma. Osim toga, semenke su bogate gvožđem, mononezasićenim mastima i omega-3 masnim kiselinama. Štaviše, oni su izuzetno bogati vlaknima. Takođe se pokazalo da laneno seme smanjuje holesterol i može imati koristi protiv raka dojke.

BANANE 

Najpoznatiji su po visokom sadržaju kalijuma, koji može da snizi krvni pritisak i povezan je sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti. Ali oni su takođe bogati magnezijumom – jedna velika banana sadrži 37 mg. Pored toga, banane obezbeđuju vitamin C, vitamin B6, mangan i vlakna. Zrele banane imaju više šećera i ugljenih hidrata od većine drugog voća, tako da možda nisu pogodne za osobe sa dijabetesom. Međutim, veliki deo ugljenih hidrata u nezrelim bananama je otporan skrob, koji se ne vari i ne apsorbuje. Otporni skrob može smanjiti nivo šećera u krvi, smanjiti upalu i poboljšati zdravlje creva

ZELENIŠ

Zeleni listovi su izuzetno zdravi, a mnogi su puni magnezijuma. Zeleniš sa značajnim količinama magnezijuma uključuju kelj, spanać, zelje, zelje repe i senf. Na primer, porcija kuvanog spanaća od 1 šolje sadrži 157 mg magnezijuma. Pored toga, oni su odličan izvor nekoliko hranljivih materija, uključujući gvožđe, mangan i vitamine A, C i K.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti