Mnogi ljudi koriste električno kuvalo za vodu, jer je to najbrži način da zagreju vodu. Međutim, ako ga redovno koristite, ubrzo ćete primetiti da se na dnu stvara kamenac, a kako je oblik posude nepristupačan, veoma ga je teško očistiti.
Sirće i so
U kuvalo ulijte rastvor vode i sirćeta u razmeri 1:1, pa dodaje punu kašiku soli i uključite kuvalo.
Kada voda proključa, ostavite vodu da odstoji još 15 minuta, a onda je prospite i sunđerom očistite dno kuvala.
Sipajte čistu vodu i uključite uređaj da voda ponovo proključa. I tu vodu prospite i suvom krpom obrišite kuvalo.
Kako biste sprečili pojavu kamenca, savet je da posle svakog korišćenja kuvala ostatak vode detaljno obrišete.
Limuntus
Sipajte u kuvalo litar hladne vode i zagrejte do ključanja, a zatim u prokuvanu vodu istresite dve kesice limuntusa. Promešajte i ostavite tako da se voda skroz ohladi, oko sat vremena. Nakon toga prospite vodu, a kuvalo isperite.
NS Uživo/Blic Žena