Ovo je NAJGORI NAČIN VASPITANJA U SRBIJI zbog kojeg stručnjaci lude: „Deca postaju potpuno nesposobna“

Foto: Pexels

Kad pitate bilo koju grupu roditelja koji je roditeljski stil najbolji, svako će da ima neku svoju verziju. Vrlo verovatno da će svako da ima svoju varijantu nekog poznatog i imenovanog stila i teoriju što najbolje „radi posao“. Ali, kad pitate koji je stil uverljivo najgori, tu će razlike već da budu daleko manje. Čak će se i stručnjaci prikloniti sličnom mišljenju o tome koji je najgori stil roditeljstva.

Dakle, ono što mnogi smatraju kao najgorim stilom roditeljstva je takozvano hodanje po jajima.

Naime, na engleskom se ovaj stil naziva „eggshell parenting“, a neki slobodan prevod bi bio roditeljstvo „hod po jajima“. Koncept ovog roditeljstva se svodi na to da deca moraju da hodaju kao po jajima jer je ponašanje njihovih roditelja vrlo nedosledno, nepredvidivo i ponekad preterano oštro ili eksplozivno, prenosi portal Fatherly.com.

Takvo roditeljstvo se nazivalo najčešće autoritativnim roditeljstvom, ali uključuje još neke aspekte koji nisu nimalo dobri niti korisni.

Ono je bilo veoma popularno i praktikovalo se na našim prostorima pre nekoliko decenija.

Na primer, jedan dan dete ne pojede ručak, pa dobije kaznu, a onda idući dan se neko dere na njega zato što jede prebrzo. Ovakva promenjiva i proizvoljna očekivanja i oštre reakcije na učinjeno napraviće to da se dete oseća kao da ne može da učini ništa kako treba.

I mi sami kad se nađemo u blizini nepredvidivih i nestabilnih ljudi, nekad se osećamo kao da hodamo po jajima, kako se to kod nas kaže.

Dakle, ovakvi roditelji bez obzira na to šta deca rade, često im se i nepravedno pripisuje nešto drugo i stavlja na teret da je to pogrešno, u bilo kojoj opciji.

Kako ljudi postaju ovakvi roditelji?

Ne bi bilo pravedno reći da roditelji postaju ovakvi roditelji zato što to silno žele i nameravaju.

Iako ne postoji opšte objašnjenje zašto roditelji razvijaju ovakve nepredvidive i neprijateljske navike kakve su karakteristične za ovaj tip roditeljstva, postoje neki uobičajeni razlozi.

Roditelj koji se nađe u položaju da praktikuje ovakvo roditeljstvo vrlo verovatno je osoba kratkog fitilja i ne zna kako da pronađe umerenost i ravnotežu u svojim osećanjima.

Takve osobe su često reaktivne umesto proaktivne, a često i potiskuju svoje emocije, što dovodi neminovno do eksplozije u nekom trenutku.

Najčešće su sve te navike zapravo naučeno ponašanje i potiče još iz detinjstva, odnosno – ponavlja se greška vlastitih roditelja.

Ovakvo ponašanje veoma šteti deci

Jedan od najčešćih učinaka koje ovakvo roditeljstvo ima na dete je preterana budnost, preterani oprez, ističu stručnjaci.

Ta su deca vrlo često u stanju koje se naziva „bori se ili beži“, koje ne možemo da izbegnemo nekad, ali kod ove dece je to zapravo stanje koje traje i uzrokuje im poseban stres.

Konstantna izloženost takvom stresu može dete da učini depresivnim, razdražljivim, može da poželi da se izoluje od svih.

Deca koju odgajaju roditelji ovakvim stilom roditeljstva, hodom po jajima, neprestano pokušavaju da pročitaju druge oko sebe, kako bi videli šta će se dogoditi i kako bi trebalo da reaguju, ističu stručnjaci, a to ih podstiče da se zatvore i sve gledaju kroz prizmu pretnji, navodi Miss7mama.

Izgradnja poverenja

Popravljanje tih odnosa temelji se na samosvesti, iskrenim izvinjenima i promeni ponašanja.

Počinje sa izvinjenjem koja mora da postane sastavni deo kad se ovakvo ponašanje ponavlja.

Razgovarajte sa detetom i pokušajte da ga navedete da vam kaže kako se osećalo nakon burne reakcije. Ključ je i u tome da ne ponavljate istu grešku ili obrazac uvek iznova – jer tako pokazujete da ta izvinjenja zapravo ništa ne znače.

Uvek je pohvalno u ovakvim situacijama potražiti i pomoć stručnjaka.

blicžena.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Lena
20.11.2023 23:20

Najgori način vaspitanja je kada roditelji hodaju po jajima da nešto ne uvrede svog malog cara, ili caricu koji su već kao beba postali mali diktatori. Pa onda posle imamo strašne scene s takvom decom, Ribnikar npr.

Povezane vesti