Претрага
Претрага
Close this search box.

Ovo je NAJPOPULARNIJE PROLEĆNO CVEĆE: Lako se održava, a svojom lepotom ulepšava svaku baštu

Foto: elements.envato.com

Prolećno cveće postaje vidljivo od kraja marta do početka aprila, ali to u najvećoj meri zavisi od vremenskih uslova.

Proleće je uvek najuzbudljivije godišnje doba među vrtlarima. Nakon duge zimske pauze mogu da se vrate na posao i odmah da vide rezultate jesenjih priprema koje su uspeli da obave u svom vrtu, a porastom temperatura pojavljuje se i prolećno cveće.

Od lala, narcisa, belih rada, preko zumbula i drugih biljaka, zaista je veliki izbor za sve ljubitelje cveća, a ove tri vrste su baš posebne:

Foto: Pexels

Visibabe

Visibabe su najranije prolećno cveće koje počinje da cveta već u februaru.

Niske temperature ili sneg koji još leži na tlu im ne šteti – otporne su na mraz. Visibabe često rastu u divljini, a u nekim zemljama su zaštićene. Mogu da se posade i u vrtu; kupuju se lukovice ili semenke, a sadnju treba obaviti u septembru. Ova biljka najbolje uspeva u poluseni, pa je možete posaditi u kamenjaru ili uz veće grmlje i drveće.

Šafran

Ovo ljubičasto prolećno cveće savršeno je za oživljavanje vrta.

Obično se može videti na višim predelima, a šetači u prirodi ostaju zatečeni lepotom čitavih polja prekrivenih tim biljkama. Ali jednako dobro izgledaju u kućnim baštama. Impresioniraju svojom intenzivnom bojom po kojoj se razlikuju od drugih vrsta. Iako je šafran otporan na niske temperature, treba barem malo Sunčeve svetlosti, a vlažno tlo jednako je važno za njegov rast.

Božuri

Kineska sorta je najpopularnija vrsta božura.

Daje velike ružičaste ili bele cvjetove. Karakteristični su po mirisu koji se oseti iz daleka. Biljka obično cvetaju u maju, ali razdoblje cvetanja može da se produži i do kraja juna – u zavisnosti od nege, ishrani i vremenskih uslova.

najžena.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti