Претрага
Close this search box.

Ovo povrće smatraju najzdravijim na svetu: Magična zimska biljka raste i u Srbiji

Foto: Brent Hofacker/Shutterstock

Stari Egipćani i Grci raštan su smatrali svetom biljkom koja ima čudotvorne osobine.

Raštan se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svetu, i to ne bez razloga: siromašan je kalorijama, a bogat vitaminima i mineralima, ali još je uvek potcenjen u poređenju s keljom, kupusom, blitvom ili spanaćem.

Raštan sadrži supstance koje aktiviraju stvaranje enzima u jetri i na taj način pomaže neutralizaciji kancerogenih ćelija. Studije pokazuju da ljudi koji jedu velike količine raštana i drugih biljaka iz iste porodice imaju daleko manji rizik da obole od nekoliko kancerogenih oboljenja kao što su: rak pluća, bešike, prostate, debelog creva, dojke i jajnika.

Raštan kao zaštitnik protiv raka jajnika

Raštan je bogat i flavonoidom zvanim maempferol. Istraživanja pokazuju da žene imaju 40 odsto manji rizik od raka jajnika ako unose veće količine maempferola. Osim u raštanu, ova supstanca nalazi se u zelenom čaju, luku, brokoliju, praziluku, spanaću i borovnicama.

Idealno bi bilo raštan jesti 3 do 5 puta nedeljno. Da bi se iz raštana izvuklo što više koristi, treba ga samo prokuvati 5–10 minuta i začiniti morskom solju, maslinovim uljem, limunom. Može se dodati i beli luk i biber.

Karotenoidi iz raštana smanjuju rizik dobijanja katarakte
Raštan je poznat i po supstancama zvanim karotenoidi. Izdvajamo dva karotenoida: lutein i zeaksantin. Ova dva sastojka deluju na oči kao sunčane naočare i sprečavaju oštećenje očiju od preteranog izlaganja ultraljubičastim zracima. Studije su pokazale da ova dva kartenoida smanjuju rizik dobijanja katarakte.

Raštan je bogat vitaminima A, C, B6, ali i magnezijumom, celulozom, kalcijumom, bakrom. Kombinacija vitamina, minerala i ostalih hranjljivih sastojaka stavlja raštan na poziciju superzvezde zdrave hrane.

Pre konzumacije, listove treba oprati pod mlazom hladne vode, ali ih ne treba natapati u vodi jer tako gubi vitamine topljive u vodi. U frižideru ostaje svež i do pet dana. Čuvajte tako da prozirnom folijom i maksimalno istisnete vazduh. Tako neće uvenuti, požuteti i izgubiti vredne sastojke.

O raštanu je pisao Njujork tajms

Da je to starinsko mediteransko povrće popularno u svetu svedoči činjenica da je prestižni Njujork tajms raštan svrstao među najzdravije i najskuplje namirnice za koju će zbog njenih izuzetnih nutritivnih i lekovitih svojstava obožavaoci izdvojiti i do sto dolara. Na američkim jelovnicima pravi bum doživela je ova biljka u poslednjih deset godina, a kao neizostavan deo jelovnika preporučuju je brojni stručnjaci. Ali pomalo zaboravljeni raštan vraća se i u naše restorane.

b92.net

Tagovi:

24 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Srb
21.11.2023 21:01

I ova je najzdravija? U zadnjih mesec dana ste nam predstavili najmanje 10 “najzdravijih” biljaka.

Gost
Ja, cerka majkina
21.11.2023 23:26

Moja majka, Crnogorka, spremala mi je rastan sa suvim mesom. Sada nije ziva i nema ko da ga spremi jer ga nema na pijaci a ona ga je gajila u basti. E, majko moja…

Gost
Ljiljana
22.11.2023 07:28

Jer je to blitva?

Gost
Lolo
22.11.2023 12:15
Odgovori  Ljiljana

Nije nego ananas u cvatu

Gost
Cesna
11.12.2023 09:46
Odgovori  Lolo

Hvala Lolo sto me nasmejaste!

Gost
Biljana
22.11.2023 09:40

U mojoj kuci se jede vrlo cesto,ja sam Hercegovka,i moji preci su iz Hercegovine doneli u Vojvodinu posle dr svetskog rata…vreme kolonizacija!! To je pravo Hercehovacko jelo,jakl zdravo i koje treba znati napraviti!!!

Gost
Miroslav
22.11.2023 09:45

Raštan jedem odkako znam za sebe i moja deca ga obožavaju. Najviše je zastupljen u ishrani u Hercegovini (odakle je moje poreklo) i delovima Crne Gore. Sam ga sadim i uspeva u svim klimatskim uslovima al mu najviše odgovara jesen, beru se mladi listovi jer su najukusniji i brže de obnavlja biljka i na taj način dava nove listove. Sa suvim mesom i malo krompira prava poslastica.

Gost
Šumadinac
22.11.2023 20:06
Odgovori  Miroslav

Najbolje je tamo, u Hecegovini gajiti i jesti.

Gost
Vesna
11.12.2023 09:47
Odgovori  Šumadinac

A sta bi mi bez njih ovde?

Gost
Vesna
22.11.2023 10:28

Upravo pravim japrake, sarmice od raštana!! Ja sam primorka, volim ga u svim varijantama.

Gost
Бранко
22.11.2023 11:25

Код нас у Далмацији зову “пасији хлад” пошто расте високо

Gost
Vera
22.11.2023 14:31

Rastan je crnogorski brend,ne srbijanski.Ima ga subotom na pijaci na Banovom brdu!!!

Gost
Ljuo
22.11.2023 21:59
Odgovori  Vera

Najvice se jede u Hercegovini,Dalmaciji i Crnoj gori.Najsladji je kada promrzne.Moze da se sprema sa krompirom bez mesa a kda se procijedi jos dok je vruc prelije se maslinovim uljem( tako spremljen je specijalitet u Konavlima.Na Cetinju i okolnim mjestima sprema se sa kastradinom( suvim ovcijem mesom).Izvanredan ukus.Ima ga i u Srbiji ali raste u glavici a ne na dugackoj stabljici i losiheg je ukusa.

Gost
Desanka Vukanac
23.11.2023 07:25
Odgovori  Vera

Sad se posvadjajte čiji je raštan brend (naša posla),ja znam da je moj brend na mom šporetu ali nesto nevidim da sam zdravija sto ga konzumiram.

Gost
Шумска веверица
23.11.2023 11:56

Јес вала….тако је,ма да је поврће свако здраво зна се,ал овде неко чини ми се,удара на маркетинг

Gost
Novosadjanka
22.11.2023 19:22

Kad pisete o necemu, mislim da treba da znate da prepoznate isto na slici. Na slici je blitva. Sto se rastana tice, a o ukusima se ne raspravlja, za mene bolje sarme nema. Novosadjanka, cetvrta generacija.

Gost
Dragica Kosanovic
23.11.2023 01:42

Ja ga u Kanadi sadim a poreklom sam iz Republike Srpske i nikad ga nisam jela u Jugoslaviji dok sam tamo zivjela,ali sam putovala cesto po Americi i na jugu amerike sam ga probala i pocela jesti,i od tad ga sadim u mojoj basti svake godine i jedem,nista lepse od RASTIKE nema…

Gost
Vera
23.11.2023 01:49

Koji je naziv za raštan na latinskom

Gost
Тако на деца
23.11.2023 11:32

Гаји се и једе одвајкада и код нас у Метохији и на Косову! Традиционално се спрема за Божић са сланином и сувим брашњеним кобасицама…прсте да полижеш

Gost
Miroslava
23.11.2023 13:30

Dobra je čim je ima u Hercegovini!!!Tamo se pravi japrak od raštike i dobra je na čorbu sa suvom bravetinom!!!

Gost
Jovica
24.11.2023 13:19

Rastan je biljka koju su izmislili Lučani kao i kupus. A za struju to svako zna da smo mi izmislili.

Gost
Jovica
24.11.2023 13:20

Ličani

Gost
Slavko Bubalo
26.11.2023 11:34

Ovo na slici nije raštika.Možda je blitva,ali novinar ne zna o čemu zapravo piše.Ako ne zna,neka se barem malo informira.Zna izgleda kemiju,ali o povrću pojma nema.

Gost
Sena
27.11.2023 10:22

Odlicno povrce i jako ces gost u mojoj kuhinji

Povezane vesti