OVO SAMO MI RADIMO! Pre tri godine započeli biznis SLAGALICA koje samo oni u Srbiji prave, Novi Sad obeležen NAJLEPŠIM SIMBOLIMA (FOTO)

Foto: Jarilo

S početkom pandemije jedan režiser i montažer trudili su se da naprave zabavu za teške dane koji su dolazili. Ljudi su se tada zabavljali kod kuće, a jedna od društvenih igara koja je bila popularna su slagalice. 

Foto: Jarilo

-Došli smo na ideju da bi najbolje bilo da se puzle rade od drveta i direktnom štampom na njih. Mi smo jedini koji to rade u Srbiji. Naš proizvod je kompaktan i jedinstven. Prve slagalice koje smo izbacili su bili horoskopski znaci, jer smo smatrali da to svakoga interesuje. Ono što nas izdvaja je i to da smo mi jedini koji imamo autorsko delo, jer slagalice smišljaju naši dizajneri, a oslanjamo se i na kulturno-istorijsko nasleđe- istakla je za NS Uživo Martina Glamočak iz Jarilo slagalica i dodaje da im je bilo bitno da to bude jedan potpun ekološki proizvod, a drvo koje koriste je iz ekološki obnovljivih izvora.

-Pakovanja su od recikliranog kartona, a ceo proizvod je napravljen u Srbiji. Ništa ne stiže iz Kine. Svaka kutija je napravljena u Srbiji, svaku slagalicu možemo da uradimo danas za utra, jer sve imamo na lageru. Radimo na tome da ojačamo našu privredu, onoliko koliko mi kao mali proizvođači možemo da utičemo. Proizvod je sto posto domaći- govori kroz osmeh Glamočak.

Naša sagovornica kaže da sa Jarilo slagalicama uključujete sva čula- dodirom drveta primećujete lepu teksturu, a kada se kutija otvori prvo se oseti miris drveta. Novosađanima će se Jarilo ponovo predstaviti sutra na Novosadskom noćnom bazaru.

Foto: Jarilo

-Ovo je jedan unikatan poklon. Svaka naša slagalica je urađena tematski. Imamo mapu Srbije, na koju smo veoma ponosni i koja je sastavljena od delova koji su karakteristični za svako podneblje- od Horgoša do Prokletija. Tu izdvajamo košarkašku loptu za Sombor zbog Jokića i Rebrače, Zastava “jugo” je Kragujevac, kod Priboja smo stavili Boška Buhu, za Novi Sad smo stavili Petrovaradinsku tvrđavu, Jovana Jovanovića Zmaja, Exit festival, a za Frušku goru smo stavili grupu manastira. Ova slagalica je adekvatan poklon za strance, ali je i edukativnog karaktera, deca mogu vrlo lako da prođu kroz Srbiju i na drugi način. Deca su masovno izložena novim tehnologijama, pa smo za decu mlađu od 10 godina uradili sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije ediciju ugroženih vrsta Srbije. Prilagođena je njihovom uzrastu, u vidu karikature- kaže Martina.

Foto: Jarilo

Još jedna edicija koja dolazi iz Jarila su slagalice s psima, ali i Bob’s cats, koja je urađena sa jednim od najprepoznatljivijih srpskih ilustratora Bobom Živkovićem. To je ujedno i najveća slagalica od 1000 delova.

-Edicija Kulturna baština je urađena tako što smo uzeli prve znakove umetničkog stvaralaštva u Srbiji, pa su to naravno bile freske iz manastira. Gledali smo da budu estetski lepe i budu umetničko delo. Tako se tu našao i mozaik Belog anđela, koji je svetski poznat, tu je i Studeničko Raspeće, koja je prilično očuvana ikona. Mi ne radimo ikone, samo freske, koje reprodukujemo zbog njihove vrednosti. Imamo blagoslov od Srpske pravoslavne crkve i prodaje se i u Hramu Svetog Save. Probaćemo da se probijemo i na svetsko tržište- reči su Martine.

Foto: Jarilo

Ivona Karan

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
nk nk
02.03.2023 20:06

Imam njihove 2 slagalice. Divne su!

Povezane vesti