Odavno slušamo da je doručak najvažniji obrok, jer nam obezbeđuje energiju neophodnu za obaveze koje nas čekaju kako dan odmiče.
Ipak, u poslednje vreme sve je više onih koji izbegavaju da jedu kad se probude, jer smatraju da će na taj način uneti manje kalorija.
1. Pojačava žudnju za slatkišima
– Preskakanje doručka može da poveća želju za hranom, jer dovodi do pada nivoa šećera u krvi, izazivajući oslobađanje hormona koji signaliziraju telu da traži hranu, a to dovodi do žudnje za slatkišima ili drugom visokokaloričnom hranom – navodi dr Best.
– Pored toga, preskakanje doručka može da dovede do prejedanja kasnije u toku dana, jer glad raste, što na duge staze doprinosi povećanju težine.
Preskakanje doručka može da pojača želju za nezdravim grickalicama. Prema studiji objavljenoj u časopisu Journal of Nutrition, osobe koje ne doručkuju unose više kalorija tokom dana u odnosu na one koji ne preskaču doručak.
2. Pad nivoa energije
Kad se ujutro probudite, vašem telu je potrebno gorivo da pokrene metabolizam i obezbedi energiju za nastupajući dan. Ukoliko ne doručkujete, uskraćujete organizmu neophodnu energiju, zbog čega možete da se osećate umorno i usporeno.
Studija iz 2010. godine, objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition pokazala je da preskakanje doručka može da smanji nivo energije i potrošnju energije tokom dana.
– Telo ne dobija hranljive materije da podstakne metabolizam i obezbedi energiju za psiho-fizičke aktivnosti, što dovodi do osećaja umora i niskog nivoa energije tokom dana. Kad ne doručkujete, vaše telo može da se okrene drugim izvorima energije kao što je mišićno tkivo, što može dodatno da doprinese osećaju slabosti – objašnjava nutricionistkinja Best.
3. Problem sa koncentracijom
Preskakanje doručka može da utiče na vašu kognitivnu funkciju, otežavajući koncentraciju i zadržavanje koncentracije. Kako navodi BMC Public Health, nekoliko studija je pokazalo da preskakanje doručka smanjuje kognitivne funkcije i radnu efikasnost.
Zato se doručak smatra najvažnijim obrokom u danu.
– Preskakanje doručka smanjuje koncentraciju, jer vaš mozak ne prima potrebnu glukozu, što može da dovede do smanjenih kognitivih performansi, oštećenja pamćenja i poteškoća u fokusiranju na zadatke. Takođe, ukoliko ne doručkujete to može da dovede do fluktuacija u nivou šećera u krvi, što dodatno utiče na koncentarciju i kognitivne funkcije – upozorava nutricionistkinja Best.
4. Potencijalni problemi sa varenjem
Pravilno izbalansiran doručak je pun vlakana i hranljivih materija koje pomažu da vaš sistem za varenje dobro funkcioniše.
– Prvi obrok po ustajanju iz kreveta može da stimuliše proizvodnju digestivnih enzima koji pomažu u razgradnji hrane i poboljšavanju varenja. Kad preskočite doručak, vaš sistem za varenje možda neće funkcionisati tako efikasno, što dovodi do problema poput nadimanja, zatvora ili lošeg varenja – upozorava dr Best.
telegraf.rs