Gospojinski post uvek počinje na Svete mučenike Makaveje, 14. avgusta, i traje dve nedelje, do velikog praznika.
Gospojinski post je najkraći, ali veoma strog, i ispred njega po strogosti prednjači samo Vaskršnji.
Uveden je u čast i prema primeru Presvete Bogorodice, Majke Božje, koja je vreme pre upokojenja provela u stalnom postu i molitvi.
Dok traje Gospojinski post, vikendom možete da jedete hranu spremljenu na ulju i da pijete vino, dok na Preobraženje mogu da se pripreme i specijaliteti od ribe.
Najbolji posni recepti za Gospojinski post
Jedno od najlepših posnih jela je manastirski posni prebranac na vodi, a recept za ovo jelo datira iz 18. veka.
Posni prebranac se sprema veoma lako, izuzetno je ukusan, a savršeno se uklapa u stroga pravila Gospojinskog posta.
Varivo od soje
Jedno nepravedno zaboravljeno jelo je varivo od soje.
Zasitno je i praktično, prijaće u svakom momentu.
Posna musaka sa sojinim ljuspicama
Posna musaka sa sojinim ljuspicama je najjednostavniji recept za ručak bez mesa.
Obožavaće je cela porodica!
Posni paprikaš
Posni paprikaš je jelo za dušu.
Jelo je toliko ukusno da nećete ni primetiti da u njemu nema mesa.
Posne bajadere
Tokom posta ljudi obično nemaju previše ideja, pogotovo za poslastice, pa najčešće vrte jedno isto.
Slatkiši su nešto što niko neće odbiti, a oni takođe ne moraju da gube na ukusu – ove posne bajadere su pravi primer.
zena.blic.rs