Foto: CIWEM

Takmičenje za fotografa životne sredine godine održano je 15. put, a prikazuje neke od najinspirativnijih fotografija životne sredine na svetu. Godišnje takmičenje pruža međunarodnu platformu za podizanje svesti o pitanjima koja ugrožavaju našu planetu.

Fotograf Mehdi Mohebi Pour osvojio je veoma cenjenu nagradu za ekološkog fotografa godine za „Gorka smrt ptica“ (2021). Fotografija prikazuje samo tri od hiljada ptica koje su umrle u laguni Miankaleh, u Iranu, zbog kontaminacije i nedostatka vode, i pokazuje napore ekoloških radnika da prikupe tela kako bi sprečili širenje bolesti. Izabrana je kao pobednička fotografija zbog nadrealnog prikaza kružne prirode života između ljudi i divljih životinja, kao i njegova moćna kombinacija prenošenja stvarnih ekoloških problema koji utiču na našu planetu.

Foto: CIWEM

Takmičenje takođe slavi fotografe budućnosti, a 16-godišnji Fajz Kan osvojio je nagradu za mladog fotografa životne sredine, koju je dodelio Nikon, za „Lepe, ali neprijateljske boje na Zemlji“ (2022). Na fotografiji se vidi kako manji flamingosi lete iznad jezera Magadi i jezera Natron u Keniji. Ova dva vodena tela su nekada bila jedno slatkovodno jezero, ali su danas postala dve visoko koncentrisane solane, koje su jako alkalne i toksične za većinu oblika biljnog i životinjskog sveta. Fotografija je hvaljena jer je klasična i dobro sastavljena, a istovremeno naglašava neopisive efekte klimatske krize u dolini Rift.

Foto: CIWEM

U kategoriji Prilagođavanje za sutra, pobedila je fotografija “Novi putevi u budućnost”, Simone Tramonte, 2021.

Pogled na priobalni vetropark Midelgrunden, sa Amager Stranda, veoma popularne plaže u Kopenhagenu. Vetropark je razvila zadruga uz snažan angažman lokalne zajednice. Ovaj vetropark proizvodi struju za 40.000 domaćinstava u Kopenhagenu, a 8552 potrošača električne energije, mešavina privatnih građana i malih kompanija, suvlasnici su vetroparka.

Foto: CIWEM

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments