Puter je ono što definiše kvalitet većine peciva jer im daje bogatstvo, kremastu strukturu i neponovljive, hrskave slojeve.
Sam po sebi je odličan za pečenje, ali postoje načini da iz njega izvučete još više.
Evo pet trikova kako da iskoristite puter na najbolji način pre nego što počnete da pečete.
1. Zapecite puter za bogatiji ukus kolača i palačinki
Znate da možete zapeći puter za garniranje testenine ili za prelivanje pečenja, ali ovaj trik je koristan i u pečenju. Da biste napravili zapečeni puter, jednostavno otopite puter u šerpi na srednjoj temperaturi. Kuvajte, povremeno mešajući, dok ne počne da peni i dobija zlatnu boju, otprilike pet do deset minuta, u zavisnosti od količine putera. Kada dobije smeđu boju i orašasti miris, sklonite ga sa vatre jer će nastaviti da se peče i postoji rizik da izgori. Ako planirate da ga koristite za pečenje, odmah ga prebacite u posudu otpornu na toplotu i ohladite kako bi se ponovo stvrdnuo.
2. Mutite puter duže nego što mislite da je potrebno
Mikser može omekšati puter za nekoliko minuta, ali zašto ga je potrebno mutiti dodatnih nekoliko minuta? U procesu mućenja putera, zapravo unosite vazduh u smesu. Ovo pomaže da vaši kolači i biskviti budu lagani i prozračni. Obavezno zaustavite mikser na pola puta da biste sastrugali puter sa stranica posude i promešali smesu, tako da sve bude jednako mešano i prozračno.
3. Pritisnite puter prstima
Kada dodajete komadiće hladnog putera u brašno za pravljenje kore za pitu, prvo ga uvaljajte u brašno, a zatim svaki komad pritisnite palcem i kažiprstom. Na ovaj način dobićete tanke listiće putera u brašnu, što će dati hrskavu, listastu strukturu kori.
4. Zamrznite i narendajte puter
Još jedan trik za savršene biskvite i scones jeste da koristite smrznut i narendan puter. Većina recepata podrazumeva da hladan puter iseckate, ali važno je raditi brzo kako se puter ne bi omekšao pre nego što stigne do rerne. Kada se u rerni otopi, pomaže u stvaranju hrskavih slojeva. Da biste olakšali ovaj zadatak, možete narendati smrznuti puter direktno u brašno, pa ga onda brzo pomešati.
5. Aromatizujte puter pre pečenja
Konačno, ako želite da obogatite svoje praznične kolače, možete infuzirati puter aromom pre nego što ga dodate u testo.
„Ako želite da dodate lični pečat, setite se da je masnoća najbolji prenosilac ukusa“, kaže Rošel Kuper, poslastičar restorana „The Duck & The Peach“ u Vašingtonu. Na primer, možete blanširati svežu nanu, pomešati je s puterom i hladnim puterom da dobijete svetlozelene kolače s aromom mente, piše Food And Wine.