Претрага
Претрага
Close this search box.

PET SLANIH NAMIRNICA KOJE MOGU DA SADRŽE ASPARTAM: Na spisku čips, kečap, grickalice i to NIJE sve

Foto: Epicurious

Aspartam se prvenstveno koristi kao zaslađivač i češće se nalazi u slatkoj ili desertnoj hrani i pićima. Međutim, aspartam je moguće naći i u pojedinim slanim, ili prehrambenim proizvodima koje ne bismo baš nazvali slatkim, iako je ređe. Evo spiska od 5 slanih namirnica koje mogu da sadrže aspartam!

  1. Kečap ili sos: Neki brendovi kečapa sa smanjenim sadržajem šećera ili bez njega, sosa za roštilj i preliva za salatu mogu sadržati aspartam kako bi pružili slatkoću bez upotrebe šećera.
  2. Niskokalorični preliv za salatu: Određeni niskokalorični prelivi za salatu, posebno oni koji se prodaju kao “laki” ili “sa smanjenim sadržajem masti”, mogu koristiti aspartam kao zaslađivač.
  3. Marinada i sos: Neke marinade bez šećera, umaci i slani sosovi mogu da sadrže aspartam da bi se postigao poželjan ukus bez dodavanja šećera ili kalorija.
  4. Konzervirane supe: U određenim konzerviranim supama sa smanjenim sadržajem šećera ili bez šećera, aspartam se može koristiti da poboljša ukus i pruži nagoveštaj slatkoće.
  5. Slane grickalice: Povremeno možete pronaći slane grickalice sa smanjenim sadržajem ili bez šećera, kao što su čips ili krekeri, koji koriste aspartam kao zaslađivač u svojoj formulaciji.
Foto: SHUTTERSTOCK/KWANGMOOZAA

Ne zaboravite da uvek proverite listu sastojaka i informacije o ishrani određenih proizvoda da biste utvrdili da li sadrže aspartam, jer formulacije mogu da variraju među brendovima i proizvođačima.

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti