Slatka pita od tikvica tradicionalno se priprema za Petrovdan, a ovaj recept je proveren
Sastojci:
- 1kg zrelih tikvica, bundeve ili tikve
- 6 kašike šećera
- 1 kesica cimeta
- 150g krupno mlevenih oraha
Smesa za premazivanje kora:
- 3 jaja
- 200g šećera
- 200ml ulja
- 400ml jogurta
- 2 kesice vanil šećera
- 1/2 praška za pecivo
- 100g griza
- 500g gotovih kora za pitu
Priprema: Tikvice očistite od kore i semenki i izrendajte. Procedite pa dodajte šećer, cimet i orahe.
Umutite smesu za premazivanje kora tako što ćete umutiti jaja, dodati im šećer, jogurt, ulje, vanil šećer, griz i prašak za pecivo.
Tom smesom premazati koru, filovati tikvicama, urolati i staviti u pleh. Kada napunite pleh, pitu pecite na 180 stepeni celzijusa oko 30 minuta.
stil.kurir.rs
Колико знам ове године се за Петровдан спрема посна храна. Можда неких следећих година.
Nemojte zaboraviti da pita koja je mrsna, ne može se spremati za Petrovdan kada je posnog dana(sreda i petak).
Srdačan pozdrav!
Crkveni kalendar pogledajte.
Pita je svakako ukusna.
Сутра је петак,посто се и на Петровдан!