Ukoliko volite sve slatke pite, ova će od sada biti vaš favorit jer su u njoj svi najsavršeniji ukusi
Sastojci:
Mak nadev:
- 200 g mlevenog maka
- 1 kašika pšeničnog griza
- 5 kašika šećera
- 2 kašike pekmeza
- 200 ml mleka
Orah nadev:
- 200 g mlevenih oraha
- 1 kašika pšeničnog griza
- 5 kašika šećera
- 2 kašike pekmeza
- 200 ml mleka
Jabuka nadev:
- 4 – 5 jabuka
- 5 kašika šećera
- 1 kašičica ( 5 – 10 g cimeta )
Preliv:
- 3 cela jaja
- 5 kašika šećera
- vanilin šećer
- 2 kašike griza
- 200 ml jogurta ( 1 čaša )
- 100 ml ulja ( 1/2 čaše )
- 100 ml vode ( 1/2 čaše )
- 10 g praška za pecivo ( 1 kesica )
- 500 g gotovih kora
Priprema: Prvo napravite sva tri fila. Fil od maka pravite tako što mleko provrdi pa sa vrelim mlekom prelijete mak i šečer i griz. Izmešate i kada sve lepo upije dodajte pekmez.
Fil od oraha napravite na skoro isti način kao i od maka.
Fil od jabuka pravite tako što izrendante jabuke i dodate im šećer i cimet. Možete jabuke da dinstate, ali i ne morate.
Zatim umutite preliv od jaja, šećera, griza, jorgurta, ulja, vode i praška za pecivo.
Zatim krenite da slažete pitu. Na podmašćen pleh stavite dve kore za pitu. Zatim raširite jednu koru i premažite je sa filom od maka, pa preko složite drugu koru, pa premažite, pa složite treću koru i premažite i napravite harmoniku koju ćete staviti u pleh. Tako uradite sa svim filovima. Celu pitu zalijte prelivom i stavite u rernu da se peče na 200 stepeni Celzijusa oko 45 minuta.
zena.blic.rs