Sočna pita držaće vas dugo sitim a obožavaće je cela porodica.
Potrebno je:
- 250 g brašna
- 2 kašike ulja
- 1 kašika sirćeta
- navrh noža soli
- 9 kašika hladne vode
Fil:
- 1/2 kg kuvanog pasulja
- 2 struka mladog crnog luka
- 300 g šampinjona
- 1 dl bujona od povrća
- 2 šargarepe
- 1 kašika seckanog peršuna
- 1 kašika senfa
- so, biber
I još:
- 2 čena belog luka
- 4 kašike ulja
- 2 kašike mlevenih oraha
Priprema:
U jednu posudu stavite brašno pa dodajte so, ulje, sirće, vodu i mesite testo 15 minuta. Podelite na delove pa svaki deo premesite na pobrašnjenoj podlozi i ostavite na sobnoj temperaturi 20 minuta. Dok čekate možete da napravite fil. Sitno seckan luk propržite na zagrejanom ulju pa dodajte rendanu šargarepu, dinstane pečurke (s bujonom), kuvani pasulj i začine. Pržite dva do 3 minuta uz neprestano mešanje pa dodajte peršun i ostavite da se ohladi, pa dodajte senf i promešajte. Zatim rastanjite svaki deo testa razvijte na debljinu 2-3 mm i ostavite sa strane. Premažite kore uljem, odozgo stavite rendan beli luk, izbodite viljuškom na nekoliko mesta, stavite fil i pospite orasima. Uvijte kore pa premažite mešavinom ulja i vode. Prebacte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni pa smanjite temperaturu na 180 stepeni i nastavite s pečenjem još 20-25 minuta. Gotovu pitu izvadite, poprskajte sa malo vode i pokrijte krpom da se prohladi.
trpeza.rs