Planirani carski rez je najsigurniji način porođaja ako je žena i ranije tako rađala

Foto: Medical News Today

U istraživanju se pokazalo, između ostalog, da je porođaj vaginalnim putem predstavljao veći rizik za majku u odnosu na porođaj carskim rezom.

BBC piše kako je vaginalni porođaj nakon carskog reza povezan je s većim izgledima za razvoj komplikacija. Naučnici su do ovakvog saznanja došli nakon rezultata istraživanja o 74.000 porođaja u Škotskoj.

Istraživanje se fokusiralo na rizike koje nosi planirani carski rez u odnosu na vaginalni porođaj među ženama koje su se ranije porodile uz pomoć operativnog zahvata.

Oni smatraju da, kada je moguće, budućim majkama treba dati izbor načina porođaja, omogućiti im da odluče žele li da se porode vaginalnim putem ili carskim rezom.

Nakon jednog carskog reza oko 75 posto žena kasnije se  porodi vaginalnim putem, a njih 25 posto završi na hitnom operativnom zahvatu carskim rezom. Porođaj operativnim putem u hitnim slučajevima rizičniji je od planiranog.

Kod žena koje su nakon prethodne trudnoće porodile carskim rezom, vaginalni porođaj može rezultirati da ožiljak od carskog reza pukne. Ne treba zaboraviti ni rizik za novorođenče, poput oštećenja mozga ili smrtnog ishoda kada se obavlja vaginalni porođaja nakon carskog reza u prethodnoj trudnoći.

„Porodilje moraju biti svesne činjenice da su u većini slučajeva vaginalni porođaj ili planirani carski rez sigurni nakon prethodnog porođaja operativnim putem. Pre porođaja porodilja i njen ginekolog moraju obaviti detaljan razgovor o najsigurnijem načinu porođaja“, kaže Pat O’Brien, savetnik Kraljevskog koledža za ginekologiju.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti