Претрага
Close this search box.

Plodovi sazrevaju u septembru: Kažu da je ovo najzdraviji domaći sirup, evo kako da ga sami napravite

Foto: Wikimedia.Commons

Bobice se nikako ne smeju jesti sirove jer su toksične, te mogu izazvati trovanje. Termičkom obradom toksičnost bobica se u potpunosti uništava

Septembar je vreme kada plodovi crne zove dostižu svoju punu zrelost, a ovo je savršen trenutak da iskoristite njihove blagodeti. Crna zova, sa svojim bogatstvom vitamina i antioksidanata, idealna je za pripremu zdravog domaćeg sirupa koji može imati brojne koristi za zdravlje. Bobice se nikako ne smeju jesti sirove jer su toksične, te mogu izazvati trovanje. Termičkom obradom toksičnost bobica se u potpunosti uništava , a sirup je potpuno siguran za konzumiranje.

Zašto je sirup od crne zove zdrav?

Crna zova je poznata po svojim lekovitim svojstvima. Ovaj plod je bogat vitaminom C, antioksidansima i flavonoidima, koji mogu pomoći u jačanju imunološkog sistema, smanjenju upala i poboljšanju opšteg zdravlja. Sirup od crne zove može biti koristan u borbi protiv prehlada i gripa, kao i za poboljšanje cirkulacije i detoksikaciju organizma.

Kako pripremiti domaći sirup od crne zove

Evo jednostavnog recepta za pripremu sirupa od crne zove kod kuće:

Sastojci:

  • 500 g plodova crne zove
  • 1 l vode
  • 800 g šećera (može se prilagoditi po ukusu)
  • Sok od 1 limuna (opciono)

Priprema:

Temeljno operite plodove crne zove i odstranite stabljike. Plodove stavite u veliku posudu.

Prelijte plodove sa 1 litrom vode i stavite da se kuvaju na srednjoj vatri. Pustite da provri, a zatim smanjite temperaturu i kuvajte 30 minuta, povremeno mešajući.

Nakon što su plodovi kuvani, procedite tečnost kroz gazu ili sitno sito u drugu posudu. Dobijenu tečnost vratite na šporet.

U zagrejanu tečnost dodajte šećer i mešajte dok se potpuno ne rastvori. Ako želite, dodajte sok od limuna za dodatnu svežinu i konzervaciju.

Povećajte temperaturu i kuvajte dok se sirup ne zgusne. Ovo može potrajati oko 30-45 minuta, zavisno od količine tečnosti i željene gustine.

Vrući sirup sipajte u sterilizovane flaše ili tegle dok je još topao. Zatvorite ih čvrsto i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.

Sirup čuvajte na hladnom i tamnom mestu. Može se čuvati i u frižideru, a njegova dugotrajnost zavisi od uslova čuvanja i količine dodanog šećera.

Priprema sirupa od crne zove kod kuće ne samo da vam omogućava da uživate u njegovim zdravstvenim prednostima, već i daje osećaj postignuća. Uživajte u prirodnim dobrotama koje vam septembar nudi!

najžena.rs

Tagovi:

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Crkotina pored puta
05.09.2024 22:51

Ako se to tako dugo kuva, ne ostaje tu ništa od vitamina

Gost
Nikola
07.09.2024 00:09

To znam od malena dakle pre 30 godina

Povezane vesti