Ako volite klasičnu baklavu, ovu ćete obožavati.
Potrebno je
- 12 kora za baklavu
Za fil
- 300 g mlevenih oraha
- 150 g čokolade za kuvanje
- 150 g posnog mlevenog keksa
- 6 kašika griza
- 5 kašika šećera
- 150 ml vode
- 100 ml ulja
Za sirup
- 500 ml vode
- 500 g šećera
Za premazivanje
50 ml ulja
50 ml vode
Priprema sirupa
Kada šećer i voda provre kuvajte 15 minuta da se sirup malo zgusne.
Priprema fila
Zagrejte rernu na 220 stepeni. U činiji pomešajte orahe, rendanu čokoladu za kuvanje, keks, griz, šećer, dodajte ulje i vodu i izmešajte da dobijete čvrstu smesu. Pomešajte ulje i vodu za premazivanje kora. Premažite tom mešavinom prvu koru, stavite drugu, premažite i po ivici rasporedite 1/6 smese za fil, pa urolajte. Uradite to sa svim korama. Dobićete 6 rolnica. Poređajte ih u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni dok baklava ne dobije zlatnosmeđu boju. Vruću baklavu prelijte hladnim sirupom i ostavite u plehu dok se ne ohladi. Prijatno!
trpeza.alo