I dalje smo u vreme Božićnog posta kada spremamo, naravno, posna jela. Kada je reč o ruskoj salati, sve češće se na našim trpezama nalazi njena posna varijanta. Verujte, iako su neki sastojci drugačiji, ukus je i dalje božanstven. Recept za posnu rusku salatu je sličan kao i za mrsnu verziju, a priprema se za samo 20 minuta.
Sastojci za posnu rusku salatu:
- 200 g graška
- 2 krompira
- 2 šargarepe
- 200 g kukuruza šećerca
- 5 kiselih krastavaca
- 300 g posnog majoneza
- so
Priprema posne ruske salate:
Oljuštite i skuvajte krompir i šargarepu. Da bi što pre bilo skuvano, možete ih iseći na sitne kocke, baš kao što inače seckate kada pravite rusku salatu. Istovremeno skuvajte grašak i kukuruz šećerac. Sve povrće procedite, ocedite višak vode. Kisele krastavce isecite takođe na sitne kocke, pa sve zajedno sjedinite u veliku činiju.
Poslite po ukusu i dodajte majonez, pa pažljivo promešajte i ostavite da se ohladi. Ukoliko vam bude “suva”, dodajte još majoneza i ponovo promešajte. Treba da bude sočna zbog majoneza. Prilikom aranžiranja, možete je ukrasiti seckanim peršunom ili maslinama.
Prijatno!
Srećni praznici!
ona.rs