Претрага
Претрага
Close this search box.

Posna slana torta je favorit ove sezone: Svaki sloj je bogat, a zajedno čine pravu fantaziju

Foto: Pexels

Slana torta je specijalitet mrsne slavske trpeze. Različiti slojevi i bogati ukusi nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a kako je počelo vreme posta i posne slave nam “kucaju na vrata”, prilika je i više nego savršena da pripremite ovu poslasticu na postan način.

Recept za posnu slanu tortu je veoma jednostavan i oduzeće vam svega 20-ak minuta vremena. Pripremite ukućanima i gostima ovo fantastično predjelo i obogatite trpezu na jedan “šaren” način.

Sastojci za posnu slanu tortu:

  • pakovanje rozen kora
  • 3 kašike gustina
  • 250 g posnog majoneza
  • voda
  • 70 g posnog margarina
  • 300 g tunjevine
  • 400 g kukuruza šećerca ili jedna manja konzerva od 340 g
  • 5 kiselih kratavčića
  • 4 srednje šargarepe
  • 200 g rendanog posnog kačkavlja

Priprema posne slane torte:

U jednu šerpicu sipajte oko dva decilitara vode i zagrejte do ključanja. Kada proključa dodajte gustin, koji pre toga treba zasebno da umešate u činijicu sa vodom.

Sve vreme mešajte, dok se ne razbiju sve grudvice, a kroz par minuta će smesa već postati gusta i tada je sklonite sa vatre. Smesa brzo postane gusta, zato dobro pripazite da ne zagori. U fil dodajte margarin u mešajte dok se skroz ne rastopi.

Fil odložite da se skroz ohladi, a možete ga odložiti i u frižider na 10 minuta.

U tri činije odvojte tunjevinu, kukuruz i na kockice iseckanu šargarepu, a zatim im jednako dodajte fil i majonez.

U fil sa kukuruzom ili sa tunjevinom, po izboru, dodajte na kockice iseckane krastavčiće.

Položite koru i premažite je slojem fila od kukuruza, pa je prekrijte korom. Drugi sloj može biti tunjevina, a treći sloj sa šargarepom.

Kada preklopite poslednjom korom, premažite je filom od majoneza i po želji je možete posuti posnim kačkavaljem.

Tortu odložite u frižider da stoji barem tri sata.

Prijatno!

telegraf

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti