Kad bismo svi primenjivali njihov način ishrane izgledale bismo mlado i zategnuto
Japanke su oduvek spadale među najlepše i najelegantnije žene na svetu. Sa 30 izgledaju kao da imaju 18, a sa 40 kao da imaju 25. Glavni faktor za njihov dobar izgled i dugovečnost je njihov način ishrane.
Bogat jelovnik
Zabluda je da Japanci jedu samo suši. Naprotiv – njihov jelovnik je mnogo bogatiji i osim ribe sadrži morske plodove i trave, povrće, soju, pirinač, voće, zeleni čaj… Visokokalorična jela, kao i brza hrana retko se mogu videti u njihovom tanjiru. Prilikom izbora namirnica važno im je da budu sezonske i sveže, zimi jedu meso, ribu, supe i tople napitke, dok leti jedu morske plodove, hladne supe, salate i ramen.
Povrće se uvek seče na listove
Barenje, grilovanje, kuvanje na pari, dinstanje sa jako malo ulja – tako se hrana sprema u Japanu. Povrće se uvek seče na listove tako da bi se što manje termički obrađivalo i zadržalo što više hranljivosti. Prirodna lepota, boja i ukus njima su na prvom mestu, zato su vrlo pažljivi sa začinima i trude se da ni u čemu ne preteraju i opterete stomak.
Jedu polako
Konzumiranje hrane za Japanke je čitav ritual. One jedu polako, u malim zalogajima i malim porcijama. Hrana se retko dekoriše jer se insistira na prirodnosti izgleda, a skoro nikad se u jedan tanjir ne stavljaju dva različita jela, jer se to smatra nedostatkom ukusa.
Pirinač uvek
Pirinač je sastavni deo skoro svakog obroka u Japanu, a obično se sprema samo sa dodatkom soli i maslaca.
Raznovrstan doručak
U Japanu je praksa za doručak takva da mora biti sastavljen od raznovrsnih namirnica i više malih porcija. Tu bi trebalo da bude nekoliko jela, a obično su to riba, pirinač, omlet, miso supa, soja i neko povrće. Uz, naravno, čaj.
Bez slatkiša i torti
Japanci retko jedu desert, a kada to čine, radi se o malim količinama. Kod njih nema bombastičnih kolača i torti, a čak i sladoled prave od pirinča (moki). U pitanju su slatkiši sa niskim nivoom šećera i nama na zapadu se verovatno ne bi ni svideli – osim što za efekat imaju savršeno ravan stomak.
stil.kurir.rs
Zaista su mi ovakvi clan i izuzetno glupi.Kako mi na nasem podneblju da ovo primenimo,gde da nadjemo ove namirnice,koriste li nasem organizmu.Tek da nesto pisete.
E onu miso supu ne bi jela pa taman sutra da umrem
Ni ja vala. imamo mi nase prasence,jagnjence a dušu nek jedu oni
Možda nemamo sve to,ali tu je reč o umerenosti,načinu pripreme obroka,odricanju od slatkiša(onakvih kakve mi koristimo),i sigurno ste primetili da se nigde ne pominje hleb.Uporedite samo doručak iz teksta sa onim koji većina ovde preferira .Osim toga,ovako se upoznajte i sa delićem kulture nekog drugog naroda .
Тачно тако.Лепо је научити нешто и о другим народима и њиховим културама.Уместо хлеба једу пиринач.
Немају Јапанци жита,и немају хлеб,само пиринач….
Ovde je najgluplji ovaj komentar.Znači,da se ne piše ni o čemu što nije sa našeg podneblja,ni o drugim zemljama,načinu života,običajima?;Ovo nije priručnik za spremanje japanske hrane već samo poučan i lep tekst o njihovim nutricionističkim običajima,pobogu!!
Da li se autor ovog prekopiranog teksta upitao koji je snisao poruke koja je neprimenjiva u stvarnosti na nasem podneblju. Japan vas ceka, krenite na put…
Za efekat nemaju savršeno ravan stomak nego zdravlje.
Ravan stomak je posledica ne cilj!
Da one dođu u Srbiju pa probaju specijalitete ima da budu ki loptice.
Kao da je sva sreća u ravnom stomaku.
A da su lepe – lepe su. I ,,krotke” pa ih muškarci zbog toga biraju za partnerke.
Dzaba im ravan stomak i lepota kad onako uzasno stenju u pornicima. Prosli put je komsija mislio da koljem janje u spavacoj koliko je japanka jeknula.
Ne moraš da čitaš ako te ne interesuje!Japanska kultura je izvanredba a njihova kuhinja odlična!Jedna od nacija koja najduže živi!Neki njihovi proizvodi mogu da se kupe u radnjama zdrave hrane!
Ja mislim da svi mi možemo da jedemo povrće medo rizu supe i ribu ako to želimo zdravlje je najbitnije u svakoj hrani
Slikali ste manekenku,uglavnom su ruzne.