Leskovačka mućkalica ima razne varijante priprema, ali čar ovog jela leži u tome da ne može da ispadne loše- Ovo je najbolje jelo koje možete da pripremite od ostatka mesa s roštilja.
Za vas smo pripremili jedan tradicionalni recept za ovo jelo koje osvaja svačije srce, a i stomak.
Satojci:
- 400 g svinjskog mesa sa roštilja
- 500 g paradajza
- 500 g paprika
- 200 g crnog luka
- 3 veća češnja belog luka
- 2 kašike ljutenice (ili 1-2 ljute papričice)
- 2 kašičice aleve paprike
- 2 kašičice biljnog začina
- 1 kašičica mlevenog bibera
- 100 ml ulja
- 150 ml vrele vode
Priprema:
Meso ispržite na gril tiganju ili u običnom tiganju, a paprike ispecite na ringli ili u rerni.
Svinjsko meso koje vam je ostalo od roštilja iseći na kocke i ostaviti na stranu.
Paradajz oljuštite i isecite na kockice.
Papriku ispeći, oljuštiti, očistiti od semenki i iseći na kocke.
Crni i beli luk sitno iseckajte.
U odgovarajuću posudu sipajtje ulje i dodajte iseckani crni luk. Preljtei sa vodom i stavite da se krčka na srednjoj temperaturi.
Luk dinstati sve dok se ne pretvori u kašastu smesu, uz često mešanje. Zatim, ubacite iseckani paradajz, promešajte i nastavite sa dinstanjem.
Kada se tečnost od paradajza smanjila na pola, dodajte pečenu papriku i promešajte.
Posuti sa alevom paprikom, biljnim začinom i biberom, a zatim promešati.
Dodajtei ljutenicu ili iseckanu ljutu papričicu i iseckani beli luk.
Dinstati dva do tri minuta, pa ubacite isečeno meso.
Promešakte, smanjite temperaturu, i na tihoj temperaturi krčkati jelo dok se se zgusne.
Sada je ručak spreman, a poslužite ga uz lepinju.
Prijatno!
telegraf