Претрага
Close this search box.

Pre nego što stavite beli luk u jelo sačekajte 10 minuta, nakon što je iseckan njegove zdravstvene prednosti dolaze do izražaja

Foto: Medical News Today

Kad se sveži beli luk isecka aktivira se enzim zvan alinaza. Alinaza, pretvara alin u alicin, koji je antibakterijski, antivirusni i antifungalni, a takođe je naučno potvrđen da je dobar za srce.

Ako želite dobiti maksimalne koristi, treba pričekati 10 minuta između seckanja i upotrebe.

Otprilike toliko vremena treba da se alinaza aktivira i pretvori alin u alicin. Svakako je vredno dodatnog vremena za pripremu jer je alicin posebno koristan za zdravlje creva jer ubija loše bakterije, a istovremeno pomaže dobrim bakterijama.

Spajanje s drugim povrćem iz porodice alijuma – lukom, prazilukom ili mladim lukom – poboljšava bioraspoloživost cinka i gvožđa.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti